Energi

Hallå där! …

Emy Larsson | Cecilia Königson, medarrangör till Festival Illegal.

… Cecilia Königson, från Ingen människa är illegal, som är medarrangör till helgens Festival Illegal som äger rum på Heden och på Göteborgs litteraturhus i morgon och på Kompani 415 på söndag.

Årets tema är Motstånd. Vad innebär det?

– Nätverket Ingen människa är illegal och Festival Illegal tror på en värld utan nationsgränser där människor kan röra sig fritt och vi vill utgöra ett motstånd mot den asyl- och flyktingpolitik som förs i Sverige. Trenden som råder just nu där allt fler partier pratar om skärpta gränser och bestraffningar av papperslösa skrämmer mig. Då blir det desto viktigare att gå samman mot den utvecklingen och visa att man tror på en annan lösning.

– Festivalen kommer att bjuda på musik- och poesiframträdanden, panelsamtal och filmvisningar. Imorgon kommer vi att visa filmer gjorda av afghanska ungdomar i ett tält på Heden. Under söndagen kommer det att bli panelsamtal om civil olydnad och musik av bland andra Amnesti och Sara Parkman på Kompani 415 i Kviberg. På Facebookeventet finns information om alla programpunkterna.

Om man vill engagera sig i flyktingfrågor, vad har du för tips då?

– Jag kan ju så klart rekommendera att engagera sig i Ingen människa är illegal. Det finns många olika sätt att engagera sig inom nätverket så jag tror att alla kan hitta något som passar dem. Det hålls introduktionsmöten med jämna mellanrum där man kan få information om nätverket och om hur man kan bidra. Sen så tycker jag ju förstås att man ska komma på festivalen. Alla pengar vi får in kommer att gå oavkortat till papperslösa.