Radar · Nyheter

MP vill skrota ”Bäst före”-begreppet

Maja Suslin/TT  |   Bäst före-datumet borde bytas ut mot ett annat begrepp, anser Miljöpartiet.

Miljöpartiet vill byta ut begreppet ”bäst före” på olika livsmedel, för att minska svinnet av fortfarande ätbar mat som i stället kastas bort. Partiet vill se ett annat begrepp som förklarar fram tills när varan faktiskt går att använda.

– Vi har inte slagit fast en exakt formulering men det måste vara något som ger bättre vägledning. Vi har ett alldeles för stort matsvinn i Sverige. Ungefär 30 procent av det som produceras på svenska åkrar försvinner och vi vill öka människors förståelse för att maten faktiskt är ätbar efter ”bäst före”-datum, säger konsumentminister Per Bolund (MP) till TT.

Regler för information om livsmedel ligger på EU-nivå men Per Bolund anser att det finns goda möjligheter att få gehör för förslaget:

– Jag tror det, bland annat i nordiska länder finns en stor frustration och detta är ett generellt EU-problem.

Frågeställningarna kring ”bäst före” har dock precis uppmärksammats av Arla , som så sent som häromveckan började komplettera med begreppet ”ofta bra efter” på bland annat mjölk-, yoghurt- och filpaket.

Mejerikoncernens motivering var just att förtydliga att många produkter ofta är hållbara även efter ”bäst före”-datumet, och är godkänd av Livsmedelsverket.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV