Radar · Nyheter

Kommunprotester – havsnära byggen försäkras inte

Drago Prvulovic/TT  |  Skånska kommuner protesterar mot beslutet att inte försäkra havsnära nybyggen på grund av översvämningsrisk.

Sex kustkommuner i Skåne har gått samman för att protestera mot Länsförsäkringars beslut att inte försäkra nybyggen som byggs på lägre höjd än tre meter över havsnivån, skriver Sydsvenskan.

Politiker från Moderaterna, Liberalerna och Båstadspartiet i kommunerna Kävlinge, Ystad, Simrishamn, Trelleborg, Vellinge och Båstad ligger bakom protesten.

”Frågan om lämplighet att bygga i kustnära områden, och möjligheten att försäkra fastigheter, borde vila på en gedigen analys av faktiska risker – inte på enkla och generella schabloner”, skriver de.

Länsstyrelsen i Skåne rekommenderar att inga nybyggen uppförs lägre än tre meter över havsnivån på grund av risk för översvämning. I somras gick Länsförsäkringar ut med beskedet att de inte längre försäkrar nybyggen i ”klimatkänsliga områden”.

– Om vi får förfrågan om nya fastigheter som byggts i ett område där en kommun har gått emot länsstyrelsens beslut – då försäkrar vi inte dem. Risken för upprepade skador ökar när havet stiger, säger Per Vallbo, skadechef vid Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, till Sydsvenskan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV