Radar · Nyheter

Hemlös ska ha trakasserats i flera år

Adam Ihse/TT  |  En hemlös man hittades död i en park i Huskvarna i början på augusti.

Den hemlöse mannen som mördades i Huskvarna för drygt tre veckor sedan ska ha trakasserats av tonårspojkar under flera år, rapporterar Sveriges Radio i en granskning.

Ekot och P4 Jönköping har pratat med dussintals personer som oberoende av varandra bekräftar att trakasserierna mot den mördade mannen ska ha pågått i två års tid. Den hemlöse mannen ska ha getts öknamnet ”råttan” och trakasserats vid det skjul där han bodde, och även i den park där han senare dödades.

Pojkarna ska också ha filmat mannen mot hans vilja och sedan delat klippen på sociala medier. Ekots uppgifter om trakasserierna väcker stark kritik.

– Ja, det är så djupt sorgligt som det kan vara, säger Karl Christensen som är ungdomsansvarig präst för Svenska kyrkan och menar att det pekar på en farlig avhumanisering.

– Ännu mindre förstår jag hur det här kan ha pågått så länge utan att någon har sett eller reagerat, säger Karl Christensen.

En 16-årig pojke sitter anhållen misstänkt för mord på sannolika skäl. Även en annan person, som är under 15 år, misstänks för mord och har fått ett juridiskt biträde. Ytterligare två pojkar under 15 år har förhörts och polisen misstänker att de har deltagit i misshandeln före mordet.