Zoom

Enbart vegetariskt i skolor och på äldreboenden? Så svarar Göteborgspartierna

Med en knapp vecka kvar till valet är det dags för den tredje delen i Syre Göteborgs valenkät. Nu ger partierna sin syn på förslaget om att enbart servera vegetarisk mat i kommunens verksamheter.

Peter Svensson | Helene Odenjung, Liberalerna
Peter Svensson | Helene Odenjung, Liberalerna

Liberalerna

Helene Odenjung, gruppledare och kommunalråd

– Liberalerna vill inte införa ett köttförbud. Men vi utökar gärna de vegetariska rätterna där de är möjligt. Det finns ju variation i klimatavtryck från olika typer av kött, här det är viktigt att välja det minst klimatbelastande alternativet.

Lennart Molin | Maria Berntsson, Kristdemokraterna
Lennart Molin | Maria Berntsson, Kristdemokraterna

Kristdemokraterna

Maria Berntsson, ledamot i kommunfullmäktige

– Det är ett dåligt förslag, inte minst med tanke på att var femte svensk över 80 år svälter ihjäl. Aptiten försvinner när man blir äldre, och att då minska valmöjligheterna ytterligare genom att ta bort kött är fel väg att gå. En viktig fråga för Kristdemokraterna är att utöka valfriheten genom att ge möjlighet att välja leverantör av hemsänd mat inom hemtjänst.

Pressbild | Karin Pleijel och Ulf Kamne, Miljöpartiet
Pressbild | Karin Pleijel och Ulf Kamne, Miljöpartiet

Miljöpartiet

Karin Pleijel, skolkommunalråd och ordförande i grundskolenämnden, och Ulf Kamne, miljökommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Vi tycker det är bra. Miljöpartiet har länge arbetat med att få mer vegetarisk mat i kommunen och att det kött som serveras ska vara ekologiskt och fisken ska vara miljömärkt. Detta har också gjort att antalet vegetariska måltider har ökat och på de allra flesta ställen serveras alltid vegetarisk mat som alternativ till kött och fisk. Vi tycker att det är bra att vegetariskt blir normen, men inom vissa verksamheter som till exempel äldreomsorgen bör det även fortsättningsvis kunna serveras kött och fisk.

Pressbild | Claes Westberg, Vägvalet
Pressbild | Claes Westberg, Vägvalet

Vägvalet

Claes Westberg, partiledare

– Kommunala verksamheter ska servera mat av bra kvalitet, med fördel närproducerat Att enbart servera vegetarisk kost lever inte upp till det och är därför inget vi står bakom. I Göteborgs skolor ska man dessutom via en central skolnämnd kunna ta lärdom av varandra och skolor som fått pris för sin mat ska på så sätt kunna sprida sitt framgångsrecept till fler skolor. Varför inte då även använda sig av liknande metoder där det förekommer dagliga matleveranser så som i äldrevård och kommunala LSS-boenden. Nyckeln heter samarbete, kommunikation och utveckling. Vi satsar stort på högre matkvalitet för de äldre, 20 miljoner kronor.

Pressbild | Alexandra Angelbratt, Feministiskt initiativ
Pressbild | Alexandra Angelbratt, Feministiskt initiativ

Feministiskt initiativ

Alexandra Angelbratt, kandidat till kommunfullmäktige

– Vi vill ha en vegetarisk norm, till en början i kommunens verksamheter där människor vistas men inte bor, exempelvis i skolor och vid stadens arrangemang för att sedan utvecklas. Vi vill också se en mer vegetabilisk kost med mindre mejeriprodukter och ägg. Minskningen av animaliska produkter ser vi som nödvändig utifrån miljö- och klimatarbetet men också utifrån djuretiska skäl. Arbetet med övergången mot mer vegetarisk mat i staden är redan påbörjat och den globala trenden för en mer vegetarisk kost är tydlig. Fi vill under nästa mandatperiod fortsätta och bredda arbetet, exempelvis genom att staden arbetar mer med förändring av normer och konsumtionsvanor.

Pressbild | Henrik Munck, Demokraterna
Pressbild | Henrik Munck, Demokraterna

Demokraterna

Henrik Munck, ordförande stadsdelsnämnden Västra Göteborg

– Det ska alltid finnas vegetarisk mat i kommunens verksamheter. Demokraterna stödjer inte ett förbud mot kött.

Pressbild | Emmyly Bönfors, Centerpartiet
Pressbild | Emmyly Bönfors, Centerpartiet

Centerpartiet

Emmyly Bönfors, partiordförande i Göteborg

– Vi tycker varken att det är realistiskt eller önskvärt att tvinga alla skolor och äldreboenden att ha en 100 procent vegansk mat, vilket rapporten efterfrågar. Det största problemet idag är att Göteborgs stad importerar stora mängder utländskt producerat kött. Vi vill ersätta importköttet med både mer vegetarisk mat och närodlat kött med lägre klimatpåverkan. Om vi ökar andelen närodlad mat minskar vi klimatpåverkan från transporterna. Dessutom lyckas svenskt lantbruk producera mat med mycket lägre klimatutsläpp. Svensk djuruppfödning har 25 procent lägre klimatpåverkan än EU-genomsnittet. Många svenskproducerade grönsaker, såsom tomater, odlas till 90 procent med hjälp av fossilfri uppvärmning.

Pressbild | Gertrud Ingelman, Vänsterpartiet
Pressbild | Gertrud Ingelman, Vänsterpartiet

Vänsterpartiet

Gertrud Ingelman, ledamot i trafiknämnden och kommunfullmäktigekandidat

– Vänsterpartiet har tillsammans med de andra rödgröna partierna med framgång arbetat för att öka andelen vegetarisk mat i de kommunala verksamheterna. Detta är vi mycket positiva till, eftersom vegetarisk mat generellt minskar utsläppen och mängden energi som går åt för att producera mat. Vi vill att andelen vegetarisk mat i de kommunala verksamheterna fortsätter att öka på bekostnad av animaliskt protein och det kan få fler att äta vegetariskt även privat.

Magnus Gotander | Björn Tidland, Sverigedemokraterna
Magnus Gotander | Björn Tidland, Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna

Björn Tidland, ledamot i kommunfullmäktige och talesman för kultur och miljö samt mänskliga rättigheter.

– Människan är ett rovdjur som kräver protein för att må bra. Genom kött, fisk eller fågel. Ägg är också bra. Vi behöver en varierad kost. Frukt, grönsaker och spannmål är också viktigt. Enbart vegetarisk mat är dock skadligt för hälsan, därför kan vi inte stödja ett förslag om enbart vegetarisk mat.

Pressbild | Ann-Sofie Hermansson, Socialdemokraterna
Pressbild | Ann-Sofie Hermansson, Socialdemokraterna

Socialdemokraterna

Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande

– Vi ser positivt på att öka andelen vegetarisk mat i de kommunala verksamheterna. Vi tycker det är viktigt med både ekologisk och vegetarisk mat som en del i att minska stadens klimatpåverkan. Vi vill därför att vegetariska alternativ alltid ska erbjudas i kommunens verksamheter och att andelen miljömåltider ska öka. Det kött som serveras ska i största möjliga mån vara ekologiskt.

Pressbild | Anna Mezarlis, Djurens parti
Pressbild | Anna Mezarlis, Djurens parti

Djurens parti

Anna Mezarlis, förstanamn på valsedeln i Göteborg

– Detta förslag är helt i linje med vad vi skriver i vårt partiprogram. Växthusgasutsläppen beräknas minska till hälften om kött, chark och ägg ersätts med vegetariskt protein. En viktig indirekt effekt blir enligt rapporten också att vegetarisk mat normaliseras och fler får upp intresset för hur ens kost och livsval påverkar miljön, hälsan och djuren. Att inte följa detta förslag vore oansvarigt, vetenskapsfientligt och verklighetsfrånvänt. Vi i Djurens parti vill dock gå ett steg längre genom att ta bort alla animalier, även mjölkprodukter, för att ytterligare främja miljö, hälsa och inte minst djurens rätt och välbefinnande. Genom en sådan policy visar vi vägen för medborgarna och inspirerar andra städer att följa efter.

Pressbild | Ulf Nilsson, Kommunistiska partiet
Pressbild | Ulf Nilsson, Kommunistiska partiet

Kommunistiska partiet

Ulf Nilsson, förstanamn på valsedeln i Göteborg

– Kommunisterna ställer sig positiva till utökad och fullvärdig vegetarisk kost, som alternativ i bamba och för våra äldreboenden. Kommunen kan absolut gå före i denna fråga men det kräver också ökad samhällelig diskussion och vilja. Vegetarisk kost i kommunen får inte ses som en ekonomisk besparingsåtgärd för att hålla budget, utan skall vara ett näringsriktigt, vällagat (och påkostat) alternativ.

Moderaterna

Har inte uppgivit någon talesperson

– Vi är emot att kommunen påtvingar dem som är i behov av dess tjänster mat som de inte själva önskar att äta. Vi värnar människors valfrihet, särskilt när det gäller något så grundläggande och viktigt som vad man äter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV