Radar · Nyheter

Aktivister på plats i Groeningen

Roman Kutzowitz | 700 aktivister, däribland flera från Göteborg, deltog i fossilgas-aktionen Code rood i Nederländerna i tisdags.

I femtio timmar blockerades infrastruktur på Europas största gasfält. Flera aktivister från Göteborgsbaserade kampanjen Fossilgasfällan deltog i aktionen Code rood som pågick i Nederländerna under veckan.

Med start i tisdags genomförde 700 personer en aktion vid Europas största gasfält i provinsen Groningen i Nederländerna, där företaget NAM utvinner fossilgas. Under 50 timmar blockerade aktivisterna en tankanläggning och hindrade tankbilar från att köra in och ut från området. Initiativet gick under namnet Code rood och samlade klimataktivister från olika delar av Europa.

Ett trettiotal personer hade åkt från Sverige, däribland flera representanter från den Göteborgsbaserade gräsrotskampanjen Fossilgasfällan vars mål är att stoppa den fossilgasterminal som planeras i Göteborgs hamn.

– Hemma jobbar jag för att stoppa infrastruktur som ska transportera gasen vidare, så därför är det också helt naturligt för mig att stötta och delta i arbetet här i Nederländerna mot själva utvinningen, säger Fanny Sannerud, som var på plats i Groningen, i ett pressmeddelande.

Fossilgasfällan har hittills försökt stoppa terminalen i Göteborg genom kunskapsspridning och dialog.

– Men vi inser också att det finns andra metoder för att stoppa projektet, som den vi använt oss av i Groningen i dag (läs: i tisdags). Vi kommer inte sitta lugnt och betrakta en svensk fossilgasutveckling – det handlar om vår framtid och vi kommer göra det som krävs för att stoppa fossilgasindustrins framfart, säger Fanny Sannerud.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV