Radar · Nyheter

S generalplan med miljarder ska korta köer

Isabell Höjman/TT | Socialdemokraterna lovar miljarder till landstingen om de vinner valet.

Socialdemokraterna lovar tre miljarder om året till landstingen för att vård ska ges i tid och vårdköerna kortas.
Inget sägs dock om när pengarna ska fördelas, annat än senast 2022.

– Det är en generalplan för att alla – oavsett var man bor i landet – ska få vård i tid. Helt enkelt en överenskommelse mellan stat och landsting om insatser när det gäller till exempel personal och multisjuka äldre, sade socialminister Annika Strandhäll (S) på en pressträff där hon presenterade ett av partiets sista stora löften före valet.

Enligt vad TT erfar kan det komma ytterligare ett större löfte i valmanifestet som planeras under tisdagen.

Lång väntan

I dag väntar var tredje patient längre än vårdgarantins 90 dagar på operation och var fjärde på ett besök inom specialistvården och regeringen har fått mycket kritik för att köerna har växt avsevärt sedan 2014.

– Behoven i svensk hälso- och sjukvård växer väldigt fort, sade Strandhäll.

– Ingen ska behöva vänta en dag för länge på vård i Sverige, men då måste vi också satsa de resurser som krävs fullt ut.

De tre miljarderna är ett permanent tillskott till landstingen. De första två miljarderna ska betalas ut när staten och landstingen är överens om generalplanen, som bland annat ska handla om personalförsörjning och hur äldre multisjuka ska få bättre vård.

– Först måste landstingen få fram generalplanen, sedan kan vi gå vidare. Exakt vilket år det blir är för tidigt att säga, säger finansminister Magdalena Andersson (S), som dock lovar att det blir under nästa mandatperiod.

Resultat krävs

Den sista miljarden ska betalas ut stegvis först när man kan se att resultat uppmätts. Men någon ny kömiljard av den modell som Alliansen hade är det inte, enligt ministrarna.

– Vi kommer naturligtvis att utvärdera över hela landet att man gjort det vi har kommit överens om, att vi ser att köerna minskar och att vården för multisjuka och äldre har blivit bättre och mer tillgänglig, säger Annika Strandhäll.

Oppositionen låter sig inte imponeras av S-löftena och talar om fyra förlorade år för vården och patienterna.

”Under Stefan Löfvens fyra år har vårdköerna fördubblats och köerna till barn- och ungdomspsykiatrin tredubblats. Det är ett generalmisslyckande. Att drygt en vecka innan valet presentera nya löften känns desperat och inger inte förtroende.” skriver Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i en kommentar.