Radar · Nyheter

Nytt härbärge för EU-migranter öppnar i höst

Maja Suslin/TT | I oktober öppnar ett nytt natthärbärge för EU-migranter och papperslösa i Göteborg.

I oktober öppnar ett nytt akutboende för EU-migranter och papperslösa på Lindholmen. Verksamheten ersätter de nattöppna kyrkorna och kommer att skötas av Göteborgs räddningsmission.

I höst öppnar ett nytt härbärge i Göteborg, där EU-migranter och papperslösa kan få sovplats för natten. Det beslutade social resursnämnd förra veckan. Nämnden ingår ett så kallat IOP, idéburet offentligt partnerskap, med Göteborgs räddningsmission som kommer att driva härbärget.

Natthärbärget kommer att ligga på Anders Carlssons gata på Lindholmen, i lokaler som tidigare användes som HVB-hem för ensamkommande. Det finns plats för omkring 40 personer.

Man kommer att ha öppet mellan klockan 19 på kvällen och 10 på förmiddagen. Utöver sovplatser kommer det att finnas tvätt- och duschmöjligheter och en enkel frukost.
Härbärget kommer också att erbjuda ett visst socialt stöd, till exempel genom information och vidareslussning till andra verksamheter.

Det nya IOP-avtalet gäller till och med 31 augusti nästa år. Kostnaden är beräknad till 3,5 miljoner kronor plus 1,8 miljoner i hyreskostnad och finansieras med medel som är öronmärkta för målgrupperna EU-medborgare, papperslösa och tredjelandsmedborgare.

Tidigare vintrar har EU-migranter och papperslösa kunnat få tak över huvudet i kyrkor som hållit öppet över natten. Även detta har skett i samarbete mellan social resursnämnd, Räddningsmissionen och olika församlingar i Göteborg. Det har dock varit en tillfällig lösning, och i och med att det nya härbärget öppnar behövs inte längre de nattöppna kyrkorna.