Radar · Nyheter

300 marscherade för djurens rättigheter

Djurrättsalliansen | Omkring 300 personer deltog i lördagens Djurrättsmarsch i Göteborg, som anordnades för andra året i rad.

I lördags anordnas Djurrättsmarschen för andra året i rad på flera platser i Sverige. I Göteborg tågade 300 personer nedför avenyn för att sätta ljus på djurrättsfrågorna.

Omkring 1 000 personer deltog sammanlagt i de tre djurrättsmarscher som hölls i Stockholm, Göteborg och Malmö i lördags. Marscherna arrangerades av Djurrättsalliansen för andra året i rad och var en del av The Official animal rights march, som anordnades på 25 platser runt om i världen.

I Göteborg slöt runt 300 personer upp på Götaplatsen för att tillsammans gå i ett gemensamt demonstrationståg till Gustaf Adolfs torg.

"Förpassa djurförtrycket till historiens skräckkabinett"

På torget talade bland annat Henrik Wig, som 2016 gav ut boken Djurens förintelse – människans nazism mot andra arter tillsammans med Pelle Strindlund.

– Vi vill att den frånstötande, våldsbejakande och extremistiska ideologi som gör gällande att djur är till för människor att äta, klä sig i och roa sig med går upp i rök.
Vi vill att djurförtrycket, speciesismen, förpassas till historiens skräckkabinett, sade han till åhörarnas applåder och jubel.

– Om människan slutade att exploatera andra arter skulle mängden lidande och död reduceras på ett sätt som saknar motstycke.

Människan sviker sig själv

Wig avslutade sitt tal med att understryka att inte enbart djuren betalar ett högt pris för djurförtrycket, utan även människan själv.

– Detta pris stavas inte blod och inte plåga– det stavas värdighet. Ingen vill tillföra världen förtvivlan och fasa. Alla vill vara barmhärtiga och medkännande, men den dödsmaskin som är djurförtrycket tvingar oss att förneka den önskan. Tillfredställelsen det skänker att leva i enlighet med dem vi djupast sett vill vara går om intet.

– Istället för barmhärtighet växer våld och död i människans spår. Människans svek mot djuren är brutalt; människans svek mot sig själv likaså.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV