Energi · På gång i Göteborg

Vad händer i Göteborg?

Kulturpolitiska debatter

Det är valår och två veckor före valet vill Folkteatern sätta strålkastarna på de kulturpolitiska frågorna. I morgon, lördag, serveras dueller, diskussioner och debatter mellan spännande konstnärer och politiker på lokal, regional och statlig nivå från olika partier. Idel brännande frågor utlovas. 

Tid: 13.00–17.00, 25 augusti.
Plats: Folkteatern.
Kostnad: Gratis.

Vernissage: Uzbekisk bomull

Amnestys grupp 118 i Göteborg arbetar för mänskliga rättigheter med fokus på Centralasien. I en helt nyproducerad utställning belyser de den svåra situationen och de orättvisor som de uzbekiska bomullsodlarna lever i. Utställningen pågår till och med 13 september.

Tid: 13.00–15.00, 25 augusti.
Plats: Kulturhuset Kåken.
Kostnad: Gratis.

Musik: Lars Demian och David Tallroth

För ett år sedan gav Lars Demian konsert på Nefertiti tillsammans med sin trogne följeslagare, tillika hyperbegåvade multimusikanten, David Tallroth. Demians musik har drag av både klezmer, folkrock, blues och experimentell rock. Nu blir det ett efterlängtat återbesök på jazzklubben Nefertiti.

Tid: 18.00, 25 augusti
Plats: Nefertiti
Kostnad: 250 kronor.

I morgon, lördag, är det dags för att efterlängtat återbesök av Lars Demian tillsammans med multimusikern David Tallroth
I morgon, lördag, är det dags för att efterlängtat återbesök av Lars Demian tillsammans med multimusikern David Tallroth. Platsen är Nefertiti.
Foto: Marc Femenia/TT

Film: The Miseducation of Cameron Post

När det uppdagas att Cameron Post har en lesbisk relation måste hon botas på ett kristet konverteringsläger för tonåringar. Hon skickar till God’s Promise där man ”botar” tonåringar från deras homosexualitet. I den märkliga miljön finner hon en ny familj bland de andra konvertiterna.

Tid: 20.15–21.45, 25 augusti
Plats: Hagabion
Kostnad: 70-90 kronor.

Söndag 25 augusti

Fest: Eidfirande för alla

Världskulturmuseet välkomnar till ett firande med extra allt för hela familjen. Under dagen firas den traditionella högtiden eid al-adha med pyssel, bus och familjevänliga aktiviteter för både yngre och äldre, scenframträdanden för barn, levande musik, hennamålning, hoppborgar med mera.

Tid: 11.00–18.00, 26 augusti
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: Gratis.

Temadag: Hisingens funktionshinderdag

Det är dags för årets Funktionshinderdag i Flunsåsparken på Hisingen. Kommunalrådet Ingrid Andreae inviger klockan 12.00 och på programmet finns punkter som State Lycke, Hanna Ferm och Dan Lindéns orkester med flera, samt utställare, föreningar och lek för barnen.

Tid: 12.00–16.00, 26 augusti
Plats: Flunsåsparken
Kostnad: Gratis.

Återbruk: Höststart för Leksaksbiblioteket

I våras smygöppnades portarna till Sveriges första Leksaksbibliotek där leksaker samt barn- och babyutrustning kan lånas gratis. Nu startas verksamheten upp på riktigt med Sagofen Isadora, ansiktsmålning, fika, pyssel och så klart lek. Mottot är en giftfri, jämställd och jämlik lek.

Tid: 12.00–15.00, 26 augusti
Plats: Fixoteket, Slottsskogsgatan 1
Kostnad: Gratis.

Leksaksbiblioteket, som smygöppnade i våras, öppnar nu upp verksamheten
Leksaksbiblioteket, som smygöppnade i våras, öppnar nu upp verksamheten. I övermorgon, söndag, kan man besöka Fixoteket och för att låna leksaker.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Manifestation: Göteborg Charity dog walk

Charity dog walk tassar för organisationen Voov (Veterinär omtanke om våldsutsatta) i Slottsskogen. Det kommer arrangeras en insamling där deltagarna kan vara med och bidra till att husdjur till våldsutsatta kommer till trygga jourhem. Det blir också veterinärrådgivning, fika med mera.

Tid: 13.00–16.00, 26 augusti
Plats: Stora dammen, Slottsskogen
Kostnad: Gratis.

Måndag 27 augusti

Kulturpolitisk debatt

När vi hör och läser om Angered i medierna är det ofta negativa rubriker. Mer sällan lyfts stadsdelen fram som det kulturella nav många uppfattar den som. För att diskutera detta arrangeras en kulturpolitisk debatt på Blå stället med representanter från sex av partierna i Göteborg.

Tid: 18.00–20.00, 27 augusti
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Tisdag 28 augusti

Teater: Gråtande händer/ Gråtende hender

Gråtende hender är en unik föreställning. De grymma nazistiska övergreppen kan inte beskrivas i en traditionell teaterform, då verkligheten är för grym och grotesk. Föreställningen kommer att berätta om något som verkligen har hänt. Spelas på internationella tecken och taltolkas till engelska.

Tid: 18.00–19.45, 28 augusti
Plats: Stora teatern
Kostnad: 225 kronor.

Onsdag 29 augusti

Litteratur: Rätt till land – Linnea Axelsson

Under utställningen Drone Vision välkomnas författaren Linnea Axelsson, aktuell med dikteposet Ædnan. Ædnan betyder landet, marken eller jorden på äldre nordsamiska och boken riktar blicken mot den samiska historien i relation till Sveriges koloniala politiska historia.

Tid: 18.00–19.00, 29 augusti
Plats: Hasselblad center
Kostnad: 60 kronor eller årskort.

Författaren Linnea Axelsson är aktuell med dikteposet Ædnan
Författaren Linnea Axelsson är aktuell med dikteposet Ædnan. Hon gästar Hasselblad center på onsdag, 29 augusti, under utställningen Drone Vision.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Musik: Los Lobos

Den legendariska chicano-rockgruppen Los Lobos kommer i sommar på besök till Sverige, då de spelar på Pustervik. Mer än fyra årtionden har passerat sedan Los Lobos släppte sitt debutalbum. Sedan dess har de gång på gång bevisat att de är ett av världens bästa kvartersband.

Tid: 19.00, 29 augusti
Plats: Pustervik
Kostnad: 440 kronor.

Torsdag 30 augusti

Samtal: Djurpolitiska frågor

Djurens rätts förbundsordförande Camilla Björkbom föreläser om aktuella djurpolitiska frågor, hur riksdagspartier agerat under den senaste mandatperioden, samt ger förslag på politik som kan drivas såväl nationellt som lokalt. Det blir också ett panelsamtal med politiker från kommunfullmäktige.

Tid: 17.00–19.30, 30 augusti
Plats: Viktoriahuset
Kostnad: Gratis.

Musik: Kajsa Grytt

Efter en flera decennier lång musikkarriär, har namnkunniga Kajsa Grytt under 2016 och 2017 fokuserat på att skriva klart och spela in nya albumet Kniven i hjärtat som släpptes i april 2018. Till sin hjälp har hon haft producenten Martin Ehrencrona. Nu gästar hon jazzklubben Nefertiti.

Tid: 18.00, 30 augusti
Plats: Nefertiti
Kostnad: 260 kronor.

Bokrelease: Lina Ekdahl

Folkteatern välkomnar till release för Lina Ekdahls nya diktsamling Fyrahundrafyrtio år. Det är Lina Ekdahls sjunde diktsamling. Lina Ekdahl är poet och dramatiker, bosatt i Göteborg. På scen ser vi även Anna Ahnlund.

Tid: 19.00, 30 augusti
Plats: Folkteatern
Kostnad: Gratis.

Fredag 31 augusti

Interactmässa: Politik för vem?

Årets Interactmässa belyser politiska frågor som riktar sig till målgruppen nyanlända unga kvinnor. Det arrangeras en medborgarutfrågning av politiker, på initiativ av Sveriges Kvinnolobby, där politiker ställs till svars gällande frågor som utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden.

Tid: 13.00–20.00, 31 augusti
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Film: Gräns

Tullpolisen Tina har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. När hon lär känna Vore inser hon att hela hennes liv är baserat på en enda stor lögn. Precis som Vore hör Tina inte hemma i den här världen. John Ajvide Lindqvists fantastiska novell får nytt liv i och med filmen Gräns.
Tid: 18.00–19.45, 31 augusti 
Plats: Bio Roy 
Kostnad: 95-115 kronor.

Musik: Alleyvat Allnighter

Alleycat Records bjuder in till en kick-off för den kommande konserthösten på Musikens hus. Det blir en minifestival med två våningar och två scener samt en lång rad artister. På scen finns bland annat Nobunny, Poppets och The Manikins. Temat är garage- och bubbelmgumspoppunk hela kvällen.
Tid: 19.00, 31 augusti 
Plats: Musikens hus 
Kostnad: 170 kronor.

Utomhusbio: Idol

Idol bygger på den sanna historien om Mohammed i Gaza som drömmer om att bli en stor artist men som hindras av sjukdom, krig och de tuffa omständigheterna. Drömmen om en karriär känns långt borta, tills en dag då han bestämmer sig för att satsa allt och ta sig till uttagningarna av Idol i Kairo.
Tid: 21.00–22.40, 31 augusti 
Plats: Kulturhuset Kåken 
Kostnad: Gratis.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV