Radar

Han vill ta surfingen till Göteborg

Företaget Wavegarden tillverkar konstgjorda surfanläggningar där en plog under vattnet trycker fram en våg i poolen.

Ola Kalén har vågsurfat i hela sitt vuxna liv, något som inte är helt enkelt i Sverige. Många surfare måste därför flyga till sydligare breddgrader för att få utlopp för sitt intresse. Detta vill Ola ändra på med sitt medborgarförslag om att bygga en konstgjord surfanläggning i Kviberg.

När jag står på Kvibergs sportfält och väntar på Ola Kalén, och undrar hur han ser ut, gör han det enkelt för mig. Det går knappast att missta vem det är som jag ska intervjua när jag ser honom swischa fram på sin elcykel med en surfbräda under armen.

– Jag vill surfa mer än vad jag får tillfälle till, och då är det här är ganska bra lösning. Det är en fantastisk aktivitet som fler personer borde prova, säger han.

Sedan Ola blev förälder har det blivit svårare att spontant sticka iväg under de få tillfällen vädret är surfvänligt. Att vågsurfa i Sverige är nämligen ingen enkel uppgift. Dels är det få platser som har grundförutsättningarna och därtill krävs det mycket speciella väderförhållanden med mycket blåst för att få tillräckligt stora vågor, inte sällan på vinterhalvåret då temperaturen på vattnet inte är fullt så angenäm. Av dessa anledningar är det många surfintresserade som flyger söderut för att hitta vågorna.

– Kanske skulle en sån här anläggning också innebära något färre flygresor, spekulerar han.

Till vardags arbetar Ola som oceanograf på SMHI, bland annat med havsvattenhöjning. Hans vision med en surfanläggning i Göteborg är att även nyttja den till att uppmärksamma havsmiljöfrågor i utställningar och med föreläsningar.

Vi står på den plats som Ola anser vara mest lämplig för en surfanläggning, vid Kvibergs sportanläggningar. Här finns förutom flera fotbollsplaner även Beachcenter, som är världens största beachvolley-hall, Prioritet Serneke Arena som är Nordens största multisportarena med bland annat en inomhusbana för längdåkningsskidor och en fullstor inomhusfotbollsplan. Förutsättningarna för att locka många besökare är väldigt goda menar Ola. Intresset för surfing är stort och vid nästa sommar-OS i Tokyo kommer det för första gången vara med som gren.

<strong>Ola Kalén poserar på Beachcenter i Kviberg, en tilltänkt granne till en framtida surfanläggning, om Ola får som han vill
Ola Kalén poserar på Beachcenter i Kviberg, en tilltänkt granne till en framtida surfanläggning, om Ola får som han vill.

– På en liknande anläggning i Wales kom 150 000 besökare första året de öppnade och det var mitt ute på landsbygden. Det lär komma ännu fler hit.

Storleksmässigt handlar det om en pool lika stor som en fotbollsplan ungefär, där en plog på botten driver upp vågor som kommer kontinuerligt. Det låter som ett energikrävande projekt.

– Visst, man tänker direkt att det måste dra hur mycket energi som helst och reningssystem och allt … Men tillverkaren av de anläggningar som jag har undersökt har sagt att energiförbrukningen är 270 kWh/h för en normalstor anläggning, vilket är något mindre än en genomsnittlig simhall.

Ola har lagt ett medborgarförslag under projektet Göteborgsförslaget som har fått fler än de 200 röster som krävs för att förslaget ska tas upp i aktuell nämnd, vilket bör vara idrott- och föreningsförvaltningen. De sammanträder 30 augusti nästa gång.

– Hela Göteborgsförslaget är en väldigt fin idé att man kan komma med input som medborgare. Det är perfekt att gå den vägen.

Någon prislapp vill inte Ola spekulera i men hans magkänsla är att det skulle gå ihop ekonomiskt.

– Det är förstås ett väldigt stort och kostsamt projekt men det kan också tillföra mycket. Många kan ha glädje av det, och det blir unikt i norra Europa. Det är ingen ishall eller simhall, utan något som kommer att sätta Göteborg på kartan om det blir av.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV