Energi

Hallå där! …

Petrus Iggström | Camilla Björkbom, förbundsordförande, Djurens rätt.

…Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt, som besöker Viktoriahuset torsdagen den 30 augusti för att prata om djurrättspolitik.

Du är ju ute på en liten turné nu inför valet. Hur har det varit på de tidigare platserna?

– Jag är ute och föreläser om djurpolitik och träffar kommunpolitiker. Första föreläsningen var i Lund och den följdes av ett panelsamtal med kommunpolitiker där vi pratade om vilka konkreta djurfrågor de skulle kunna arbeta med i kommunen. I kommunerna är mat och upphandling centrala frågor och vi pratar om att minska andelen kött, eller varför inte vända på perspektivet och införa vego som norm? Det kan göras i kombination med att kommunen samtidigt ställer högre djurskyddskrav på de animaliska produkter som ändå serveras, som till exempel att grisar ska ha fått gå utomhus.

Hur stort är engagemanget för djurfrågor inom de olika partierna?

– Partierna är olika duktiga på att kommunicera sin djurpolitik. Det är synd eftersom djurfrågor är viktiga för nästan varannan väljare i valet av parti. I Djurens rätts granskning av vad partierna gjort i riksdagen senaste mandatperioden fick Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna de bästa betygen. Av Allianspartierna var Liberalerna bäst. Vi har också tittat på vad riksdagspartierna lovar för djuren i nästa mandatperiod. Vänsterpartiet och Miljöpartiet fick sex av sex poäng. Bäst av Allianspartierna var Liberalerna med tre av sex poäng.

Finns det nån djurrättsfråga som du själv anser är den viktigaste just nu?

– Jag skulle vilja nämna tre. 1. Att främja växtbaserad mat är viktigt av flera skäl, och jag hoppas att kommuner ska våga vända på perspektivet och införa vego som norm. 2. I Sverige är det fortfarande tillåtet att föda upp djur i bur för pälsens skull. Det måste avslutas. 3. Övergång till djurfri forskning är fullt möjligt och Sverige bör ta fram en handlingsplan för hur det ska göras.