Radar

Ensamkommande över 18 år behandlas olika i landet

I Göteborg får ensamkommande över 18 år börja gymnasiet medan de väntar på prövningen av regeringens gymnasielag i Migrationsöverdomstolen. I andra kommuner får de vara utan skolgång, till exempel i Stockholm och Malmö.

Det är Sveriges Radio som undersökt förfarandet i de olika kommunerna och identifierat olikheterna.

Asylsökande får enligt skollagen börja gymnasiet fram tills de är 18 år, en tolkning som exempelvis storstadskommunerna Malmö och Stockholm tolkar strikt, medan man i Göteborg har valt att ta hänsyn till de långa handläggningstiderna som många asylsökande fått, och som inneburit att många redan hunnit fylla 18 år.

– Vi hanterar den här gruppen på samma sätt som asylsökande, under förutsättning att de har påbörjat en utbildning hos oss och har en vistelseadress i Göteborg, säger Tomas Berndtsson, chef för utbildningsförvaltningen i Göteborgs stad till Ekot.

Det är det politiska styret i Göteborg som gör denna tolkning. Även de unga som sökt uppehållstillstånd enligt gymnasielagen omfattas enligt Utbildningsförvaltningen av det politiska beslutet, trots att de inte längre är asylsökande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV