Radar · Nyheter

Stilla motstånd mot nazisterna i Kungälv

Adam Ihse/TT | Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) var en av dem som ville visa sitt avståndstagande från NMR.

Demokratidagen lockade många besökare.
Men att nazistiska NMR samtidigt höll ett torgmöte lite längre bort rörde upp känslorna.
– Det känns väldigt obehagligt att det här händer hos oss, säger Kungälvsbon Peter Fjordberg

NMR (Nordiska motståndsrörelsen) fick till slut, mot kommunens vilja, rätt att hålla ett torgmöte i Kungälv.

Demokratidagen, som fullmäktigepartierna sedan tidigare beslutat anordna i närliggande Västra parken, lockade visserligen betydligt fler besökare. Men även på Nytorget samlades ett hundratal personer.

Vissa av dem sympatisörer, vissa av dem motdemonstranter och andra mest nyfikna förbipasserande. På torget syntes också en del pride-flaggor och regnbågsfärgade paraplyer, samtidigt som flera av åhörarna stilla men demonstrativt vände ryggen mot den provisoriska lilla scenen.

"En skam"

– Jag vill visa att jag är emot det här. Det känns som ett hot mot hela vår demokrati, säger Peter Fjordberg till TT.

– Jag förstår faktiskt inte varför nazister ska få stå här och hålla tal.

Flera av Kungälvsborna nämner också 14-årige John Hron, som misshandlades till döds av nynazister i Kode utanför Kungälv i augusti 1995.

– Med tanke på att det hände känns det ännu värre att de får stå här, säger en kvinna.

– Det är en skam att vår kommun är en av orterna som ska bli förknippad med nazism.

Kan bli förbjudet

Organisationen har de senaste åren gjort sig synlig på flera håll i Sverige.
Utöver torgmötet i Kungälv har NMR nyligen även fått tillstånd att sätta upp ett valtält i centrala Boden. En tydlig signal om att balansgången mellan demokrati och förbud är svår, enligt kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), som var på plats i Kungälv för att visa sitt avståndstagande.

– Vi har en lagstiftning som uppenbarligen inte räcker till. Därför har vi ju sagt att vi ska se över bland annat ordningslagen, men också utreda ett eventuellt förbud mot nazistisk organisering, säger hon till TT.

– Men det är en oerhört svårt balansgång, därför att våra grundlagsskyddade friheter är ju en frihet för oss alla att organisera oss. Vi förbjuder ju inte åsikter, utan vi förbjuder handlingar.

Adam Ihse/TT | Motdemonstranter med regnbågsflaggan under NMR:s torgmöte i Kungälv
Adam Ihse/TT | Motdemonstranter med regnbågsflaggan under NMR:s torgmöte i Kungälv.

Fakta: Rättsliga turer

In i det sista var det osäkert om NMR:s torgmöte i Kungälv skulle få genomföras.
Polisen avslog från början NMR:s ansökningar, men ändrade senare beslutet och gav tillstånd. Kungälvs kommun har därefter försökt att få mötet stoppat genom att överklaga först till förvaltningsrätten och sedan till kammarrätten.
Kammarrätten ska fatta sitt slutgiltiga beslut först i nästa vecka. I väntan på det avslog rätten dock sent på fredagen kommunens begäran om så kallad inhibition, det vill säga att polisens beslut inte skulle börja gälla förrän ärendet var slutligt avgjort. Det innebar att den nazistiska sammankomsten på lördagen kunde bli av.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV