Zoom

Momentum för att få fler att rösta

Johanna Stål | Johan Lorick, Alison Traynor, Ingemar Abrahamson och Max Gustafsson kampanjar i Hammarkullen.

Varje lördag fram till valet går organisationen Momentum runt i olika förorter i Göteborg och försöker övertala folk att ta sig till valurnan. De vill driva på politiken vänsterut, men företräder inget specifikt parti.

– Det är viktigt att vi visar oss ute, det är så mycket hjärntvätt från högern, säger Ingemar Abrahamsson, när vi möts under en spårvagsbro vid Vårväderstorget i Biskopsgården. Här står han tillsammans med nio andra medlemmar ur organisationen Momentum och försöker få boende i området att ta sig till valstugorna den nionde september.

I övrigt är det tomt på politiker i området, trots att det bara är några veckor kvar till valet. Förorterna är lågprioriterade, kanske av anledningen att inte lika många röstar här.
“ I förra valet röstade bara 5 av 10 i några av Göteborgs förorter. I rika stadsdelar röstade 9 av 10. Vi lät alltså rika områden bestämma mer,” står det på Momentums flygblad.

Flyttar politiken vänsterut

Håkan Bernhardsson är orförande i föreningen  Momentum Göteborg, som bildades i början av sommaren 2018 med förlaga från Storbritannien, där organisationen sedan år 2015 framgångsrikt förflyttat politiken vänsterut och även lyft James Corbyn på vänsterkanten. I Storbritannien har organisationen i dagsläget 44 000 medlemmar, Momentum Sverige har 2500 medlemmar på facebook och i Göteborg är 240 medlemmar i facebook-gruppen. Organisationen tillhör inget parti utan jobbar enbart för att flytta politiken vänsterut – huvudsakligen för sociala frågor och jämlikhet, men miljöfrågor finns givetvis också med, menar Håkan.
– Vi vill få en förändring i valdebatten och flytta fokus från brott, straff och intergration till frågor om välfärd, ojämlikhet, offentliga investeringar och så vidare, säger Håkan.

Varje lördag fram till valet

Varje lördag fram till valet kommer Momentum att befinna sig i olika förorter runt om i Göteborg. Nästa lördag är det Rymdtorget i Bergsjön som är målet. Här vill de få folk att gå ut och rösta och engagera sig.
– Vi når precis dem som vi vill nå här. Vi har både pratat med människor som ska rösta och de som inte tänkt rösta, säger Håkan.
Under tiden Syre Göteborg är på plats är det flertalet personer som kommer fram och pratar och verkar uppskatta initiativet. Några skakar på huvudet och säger att de inte ska rösta, medan andra fortfarande inte har bestämt sig.

Dra igång en vänstervåg

Oavsett utgång av valet så vill Momentum dra igång en vänstervåg och ett politiskt samtal. Medlemmen Ingemar Abrahamsson är entusiastisk när han berättar om hur han ser en ny öppenhet i vänsterrörelsen på senare tid, där många yngre har kommit in och många av de äldre har försvunnit, och med det flera tidigare motsättningar.
– Jag upplever en större öppenhet än någonsin. De som är med i Momentum röstar på Vänstern, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Socialistiska partiet med mera och vi träffas över partigränserna för att stöta och blöta olika åsikter och pröva dem mot varandra. Kanske kan vi hitta vissa gemensamma linjer och bli en arena för vänsterrörelsen. Vi kommer också att kunna arrangera events och samtal framöver som en mer neutral plattform, säger Ingemar.

Valdeltagande i Göteborg

Västra Hisingen, Älvgården mfl.: Det område med högst valdeltagande i Göteborg: 91,1 % röstar. Majoriteten (58%) röstar på M+SD.

Norra Hisingen, Kärra, Västra Göteborg: Valdeltagandet är i linje med det nationella genomsnittet, 84,8 %. Har flest SD väljare i Göteborg.

Angered, Gårdsten, Norra och Östra Göteborg, Bergsjön: Här finns två av de områden med det lägsta valdeltagandet i landet. Totalt valdeltagande på 53, 05 %.  Av de som röstar, gör 80% det åt “vänster”.
Källa: Momentum Göteborg/ 2014 riksdagsval per valdistrikt