Radar

Hänget – en trygg plats för unga hbtqai-personer

Malin Aghed | Linda Gustafsson, Johanna Ericsson och Caroline Eriksson är engagerade i den ideella föreningen Hänget, som i höst nystartar i nya lokaler.

Göteborgs kommun gör bra saker för unga som funderar över sin identitet, men det är inte helt okomplicerat. – För att kunna möta frågor om könsidentitet och sexuell identitet behöver en ledare ha egna erfarenheter, säger Linda Gustafsson, ordförande i den ideella föreningen Hänget.

I ett tält på Kungstorget sitter ledare och ungdomar från den ideella föreningen Hänget och knyter regnbågsarmband. I höst nystartar de sin verksamhet, en öppen fritidsgård för den som är ung och hbtqai+*, i nya lokaler. Linda Gustafsson, föreningens ordförande, tycker att Göteborgs kommun gör bra saker för målgruppen, som till exempel det nystartade Gays in Biskopsgården, men Hänget är måna om sitt oberoende.

– Vi är ideella för att vi vill vara det. Vi har valt att bygga vårt engagemang på frivillighet. Ingen som jobbar på Hänget får betalt och det är så vi vill ha det.

Hänget har fått kommunala pengar för fika och sommarläger, och känner att det finns stöd att få. Lokalerna får de använda gratis. Linda förklarar att det svåra med kommunal verksamhet är att det inte går att välja vilka som ska arbeta där. Hur mycket koll en människa än har på mänskliga rättigheter och hbtqai tror Linda att det behöver finnas en ledare med egna erfarenheter av att bli diskriminerad och ifrågasatt, och som vet hur det känns att komma ut.

– På Hänget vill vi att stoltheten och öppenheten ska vara i fokus. Här kan alla prata om vad som helst och vara sig själva, säger Linda.

I tältet finns både Hänget-veteraner och några som är nya för dagen. En av dem som varit med från starten är Johanna Ericson, som numera sitter i styrelsen. Hänget arbetar för att alla ungdomar ska känna sig bekväma och välkomna på helt vanliga fritidsgårdar och önskar att det inte behövdes särskild verksamhet för särskilda grupper. Men tills den dagen kommer är alla välkomna i de nya lokalerna i Gamla Mariagården vid Ullevi Norra, varje tisdag klockan 18–21.

– Det bästa med Hänget är att ha någonstans att gå en gång i veckan, och att kunna prata om allt från politik till pingviner. Här kan alla vara sig själv, säger Johanna.

Fotnot: *hbtqai+ är den beteckning som Hänget använder och står för ”homosexuell, bisexuell, transsexuell, queer, asexuell, intersexuell och alla andra”