Radar · Nyheter

Ny konsthall ersätter Järnhallen på Ringön

Wikipedia | Ringön har transformerats från ett industriområde till ett kreativt kluster.

Den första september öppnar en ny konsthall på Ringön, där Järnhallen tidigare huserat.
– Konsthall är egentligen bara en del av vad det är vi tänker skapa här, säger Anna van der Vliet, grundare och konstnärlig ledare, till GP.

Två stora utställningsrum, seminarieverksamhet och en 450 kvadratmeter stor produktionsverkstad för konst, väntas husera i huset. Tanken är att bli mer än bara en konsthall och snarare bli en plats där konst kan skapas.

– En dröm går i uppfyllelse! Vi har just målat om golven, och bygger den första utställningen, säger Anna van der Vliet, grundare av, och konstnärlig ledare för ICIA – Institute for Contemporary ideas and art i Göteborg, till GP.

Den första september öppnas det som kallas för Utställning 1, med verk av Berlinbaserade Lotta Antonson, spegelglaskonstnären Goran Hassanpour, Chris Porcarelli, Azadeh Esmaili Zaghi och Gustavo Perillo Nogueira.

Bakom konsthallen står organisationen ICIA, vars tidigare  konst- och designprojekt Du gamla, du fria  och You made me blivit mycket omtalade.

Besviken företrädare

Lokalen som de kommer ta över hette tidigare Järnhallen och drevs av Anna Bergman, som haft konsthall där sedan 2014. Hon har bland annat jobbat med en förstudie kring möjligheterna för Ringön att bli en testarena för cirkulär produktion.

Anna skriver på Järnhallens hemsida att hon beklagar att ICIA tillsammans med lokalens ägare ville ta över lokalen och driva den själva, snarare än att samarbeta med Anna. Hon tvingades därför att lämna lokalen.