Radar · Nyheter

Jan Björklund varnar för svexit

Stina Stjernkvist/TT |Liberalernas valaffisch med bild av partiledare Jan Björklund.

Ett svenskt utträde ur EU skulle innebära 150 000 färre jobb och högre priser, enligt Liberalerna.
– Europa behöver mer samarbete i framtiden, inte mindre, säger partiledaren Jan Björklund under sitt sommartal i Göteborg.

På söndagen stod Jan Björklund på scen i Göteborg för att sommartala. Större delen av talet ägnades åt att varna för följderna av ett så kallat swexit.
– Det europeiska samarbetet är det mest framgångsrika fredsprojektet i mänsklighetens historia. Europa behöver mer samarbete i framtiden, inte mindre, säger Jan Björklund från scenen.

Liberalerna har släppt en rapport där man redogör för 29 möjliga konsekvenser av ett svenskt utträde ur EU, något som partiet anser skulle kunna bli verklighet om de två EU-negativa partierna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet får tillräckligt många röster i höstens val.
Enligt rapporten, som är baserad på motsvarande beräkningar för brexit, skulle 150 000 jobb försvinna och BNP minska med 300 miljarder kronor. Ett utträde skulle också innebära högre priser, en försämrad försvarsförmåga och ett svårare handelsläge.

– Konsekvenserna för Sverige skulle med största sannolikhet bli större än de i Storbritannien, som är ett större och mer inflytelserikt land, säger Jan Björklund.
I sitt tal framhåller Björklund även vikten av ett EU-samarbete för att komma till rätta med utsläppen av koldioxid.

– Det finns ett förslag inom EU om att införa en europeisk koldioxidbeskattning gemensamt i hela Europa. Vi har redan en sådan skatt men andra länder har det inte. Liberalerna är det enda svenska partiet som säger ja till detta, säger han.