Radar · Nyheter

Dubbelstart för Europride och kulturkalas

Beatrice Törnros, Göteborg & co | Wellpapp Wonderland var en populär aktivitet under förra årets kulturkalas.

Idag startar årets upplaga av Göteborgs kulturkalas och Göteborgs omgång av Europride. Det bjuds på allt från visningar av finhus i staden till prideparad, konserter, VR-visning av Göteborg på 1600-talet och valdebatt.

Vädret ser ut att bli lite skakigt i veckan, med regn i princip varje dag. Men det stoppar inte Göteborgs kulturkalas från att dra igång. Många succér från tidigare år är tillbaka; Wallpapp Wonderland i Trädgårdsföreningen, där barn och vuxna bygger i wellpapp, lokal grönsaksmarknad och gratis entré till olika visningar, stadsodlingssafari, allsång med Radioapan och teater från Alfons Åbergs kulturhus. På de stora scenenerna i år står bland annat Sofia Karlsson, Liamoo, Laureen och Ane Brun som spelar ihop med symfoniorkestern.

Nytt för i år är samarbete med Europride som lagts samtidigt som kulturkalaset. Det innebär att många programpunkter i kulturkalaset rör HBTQ-frågor. Att Westpride i år förvandlas till Europride innebär att det kommer vara mer av en utblick över det europeiska läget för frågorna.

Europride runt om i staden

Hjärtat för Europride kommer vara Europride house som ligger vid Götaplatsen, utspritt på Stadsbiblioteket, Artisten och Riksarkivet och kommer husera cirka 200 programpunkter. Europride park ligger på Kungstorget och kommer innehålla scenprogram och utställare. Den stora paraden ligger på lördagen och startar klockan 14.30 på Heden. Veckan avslutas med en ceremoni på söndagen där världsartisten Boy George uppträder.

Miljönytt på kulturkalaset

Syre Göteborg har tidigare skrivit om att kulturkalaset i år satsar på engångsfritt, där besöker får rabatt om de har med sig egna matlådor. Ingen försäljare säljer heller vatten på flaska, utan besökarna uppmanas ha med sig egen vattenflaska och fylla på i någon av de kranar som är utställda på området. 30 procent av matförsäljarnas ingredienser måste dessutom vara ekologiska.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV