Radar · Nyheter

Sommarhettan hissar miljöfrågan inför valet

Henrik Montgomery/TT |Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin (MP).

Efter sommarens extrema temperaturer och kraftiga bränder har miljöpolitiken seglat upp som väljarnas näst viktigaste fråga, visar en mätning gjord av Demoskop på uppdrag av Expressen.

16 procent av de 1 025 tillfrågade rankar miljö som den viktigaste frågan, en uppgång med sex procentenheter sedan i juli. Miljöpartiet har högst förtroende bland väljarna i den aktuella frågan, 25 procent anser att partiet har den bästa miljöpolitiken. Men väljarna tycks även känna stor tillit till Centerpartiet när det handlar om miljön, 19 procent ger partiet högst förtroende för miljöpolitiken.

– Både MP och C vinner förtroende i miljöfrågan på bekostnad av de andra partierna i respektive block. MP tar från S och V, C har en stark position på den borgerliga sidan. Så jag ser ingen rörelse över blockgränserna, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop till Expressen.

Den viktigaste frågan för väljarna är dock fortfarande invandring.
– Invandringen ligger stadigt på toppen av dagordningen. Frågan har vuxit ytterligare under sommaren. Nu är den uppe på en nivå vi inte sett sedan 2016, säger Peter Santesson till tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV