Radar · Nyheter

Partier vill ta fram handlingsplan mot värmeböljor

Erik Johansson TT | Värmerekorden har varit många i sommar.

Liberalerna och Miljöpartiet i Göteborg vill ta fram handlingsplaner vid värmeböljor, efter sommarens värmerekord.

– Den här sommaren har visat att Göteborg måste stärka sin beredskap för att klara av extrem värme, detta för att kunna hålla rimliga temperaturer i våra kommunala verksamheter såsom förskolor och skolor exempelvis. Skolor ska egentligen inte behöva avbryta sin undervisning som en följd av höga temperaturer, säger Helene Odenjung (L), kommunalråd, i ett pressmeddelande.

Även Miljöpartiet presenterade ett förslag om att upprätta en handlingsplan på en pressträff på fredagsmorgonen.

– Värmeböljor är extra svåra för sjuka och äldre. Därför är det oacceptabelt att vi inte har bättre beredskap för att möta värmeböljor och klimatförändringar i stort, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd i Göteborg.

Förslag på åtgärder

En åtgärd som MP ser är att se över så att äldreboenden och skolor inte ska bli för varma. Det kan behövas minst ett rum med AC på varje äldreboende för dem som ligger i största riskzonen, andra kan behöva markiser och mer träd. Mer grönska och våtmarker bidrar också till att öka markens förmåga att hålla kvar vatten under torra perioder, menar MP.
Ett annat förslag är fjärrkyla  som kan underlätta på sikt. Miljöpartiet anser också att det är nödvändigt att säkra elsystemet, så att värmen inte kan leda till kollaps. Dricksvattenförsörjningen måste också säkras.

– Att stoppa huvudet i sanden och vänta kommer bli mycket dyrt. Klimatet har konsekvenser både nu och i framtiden, säger miljöminister Karolina Skog (MP), som också var på plats på presskonferensen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV