Zoom

Klimatförändringar och kärnvapennedrustning på musikfestival

Johanna Stål | Margot Wallström samtalar med publiken efter scenuppträdande under Way out West.

Way out West satsning Talks fortsätter och under torsdagen bjöds det på samtal om källkritik, utrikespolitik och humor. Mest besökare lockade utrikesminister Margot Wallström och Beatrice Fihn, ordförande för ICAN och vinnare av nobels fredspris.

– Lustigt att ni får se mig här, jag som är ett stort Sven-Ingevars fan, inleder Margot Wallstöm, som gick med på att komma till musikfestivalen för att se Patti Smith.
Way out West, en stark påverkansaktör på hållbarhetsscenen och omhuldad av stora delar av miljörörelsen, är inne på sitt tolfte år. De har tidigare gjort sig kända för att förbjuda försäljning av kött och mjölk på festivalen – något som retade upp Göteborgs Tidningen (GT)s dåvarande chefredaktör Frida Boisen, som bjöd på grillad korv utanför entrén.

Klimatkompenserad festival

I år är den stora miljönyheten att de börjat klimatkompensera för sina utsläpp genom trädplantering via Vi-skogen. Samtidigt breddas samarbetet med Naturskyddsföreningen, som i år satsar stort på att uppmärksamma bidöden genom att placera ut vackra bihotell på festivalområdet och att via kampanjen “Swisha bina” försöka dra in 2 miljoner till arbetet för bina.

Kopplar konflikter till klimatförändringar

Samtidigt som temat “miljö” saknas som en programpunkt på Talks-scenen så omnämns det ofta bland programdeltagarna. Margot Wallström gör tydligt kopplingen mellan konflikter och klimatförändringar.

– Vi kommer se betydligt fler klimatflyktingar i framtiden, säger hon. Våra barn och barnbarn kommer ha en helt annan verklighet att förhålla sig till, säger hon och tillägger att det känns svårt att vara hoppfull idag.
– Vi är på väg i en väldigt farlig riktning.
De som Margot Wallström kallar för autokrater (som hon tillägger i princip alltid är män) gör allt för att minska mediekritik, öka rasism, nationalism och så vidare.

Kärnvapenavtalet ej underskrivet

Beatrice Fihn, ordförande för  ICAN( International Campaign to Abolish Nucleat Weapon) kritiserar Sverige för att de inte skrivit under FN-avtalet om kärnvapenförbud. Margot Wallström menar att ambitionen absolut finns, men att de måste klargöra alla detaljer först. Även i publiken kommer det flera frågor kring varför Sverige valt att inte skriva under.

– Risken finns att en annan regering kommer till makten i höst och att chanserna till ett undertecknande då försvinner helt, menar Jason Diakité, som intervjuar. Margot Wallström vidhåller dock ståndpunkten att alla frågetecken måste utredas först.

Säkerhetsbegreppet breddas

Margot Wallström och Beatrice Fihn pratar om att säkerhetsbegreppet måste breddas och att vi behöver inkludera klimathotet i det. Vi pratar mycket, och allt mer, om den individuella säkerheten
– Vi behöver prata mer om orakerna till migration, som bland annat beror på kärnvapen och konflikter, men även klimatförändringar.
– Ja, och vad vi gör för att bidra till konflikter, genom bland annat vapenexport men också vår överkonsumtion, tillägger Beatrice Fihn.

Kritiserar identitetspolitik

Margot Wallström följer med andra socialdemokrater i kritiken mot identitetspolitiken.
– Det är allt mer identitetspolitik idag och det är problematiskt. Det handlar om att man särskiljer sig själv från andra, vilket alltid lämnar någon utanför. Även nationalismen är en typ av identitetspolitik säger Margot Wallström.

Panelen avslutas med att Beatrice Fihn stolt visar upp fredspriset för publiken. Margot Wallström lägger senare ut på instagram att hon haft ett möte med Patti Smith, men vad de pratade om är än så länge hemligt.

Mer på agendan

Under fredagen kommer regissören till filmen Eating Animals intervjuas på scen av Syres Valdemar Möller. Därefter följer visning av filmen. Lördagens stora dragplåster till Talks är visselblåsaren Chelsea Manning.