Radar · Nyheter

Samtal, klimatkompensering och matspill på Way out West.

Björn Larsson Rosvall/ TT | Way out West satsar på samtal, kampanjar mot matsvinn och klimatkompenserar.

På torsdag startar årets upplaga av Way out West i Slottskogen. Festivalen utökar i år samtalsscenen och lockar med några dragplåster. Dessutom lanserar de flera nya miljöinitiativ.

Way out west fortsätter med scenen Wow Talks, i år med fokus på förstagångsväljare i valet. Teman som källgranskning, populism, mångfald och inkludering, utrikespolitikens roll samt press- och yttrandefrihet är på agendan. Samtalen sker på scenen Höjden som ligger vid sidan av de två stora musikscenerna. Här visas även vissa filmer.

Manning dragplåster

Det största dragplåstret till samtalsscenen är vissleblåsaren Chelsea E Manning, som under lördagen intervjuas av tv-programmet Babels programledare Jessica Gedin. Chelsea E Manning, som tidigare hette Bradley, var en amerikansk underättelseanalytiker som läckte sekretessbelagd information till Wikileaks. Hon dömdes till 35 års fängelse, men fick förkortat straff av president Obama. Chelsea kommer att prata  ”om behovet av insyn i statens agerande och vad som kan hända när den saknas”, enligt festivalprogrammet.

Lockar med "Äta djur" regissör

På scen kan man också träffa regissören till filmen Eating Animals, Christopher Dillon Quinn. Filmen, som visas efter samtalet,  baseras på Jonathan Safran Foers fackbok med samma namn. Det är en uppgörelse med djurindustrin och en filosofisk betraktelse över företeelsen att äta djur.

Flera miljöinitiativ

Även om det saknas seminarier och filmer på miljötemat så finns miljöfrågorna representerade under festivalen på olika sätt. Dels genom samarbete med Naturskyddsföreningen, men också genom nystartade sidan Make No Mark, en webbplats i samarbete med KIT som fokuserar på matsvinn. Ett annat initiativ är Not Wasted, där PET-flaskor från marken kommer att samlas in under festivalen och göras till en jacka som Cheap Monday lanserar i början av 2019.
En annan nyhet är deras öronpluggar som är skapade av återvunnet material

Klimatkompenserad festival

En annan nyhet för i år är att festivalen är klimatkompenserad via trädplantering. 100 000 träd som planteras via Vi-skogen,  ska motsvara festivalens utsläpp. De lägger dessutom till 10 000 extra träd för att kunna kalla sig klimatpositiva. Att festivalen inte serverar kött eller mjölk är ett sätt som gör att deras fotavtryck minskar.

Syre Göteborg kommer att bevaka festivalen, håll utkik här framöver.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV