Radar · Nyheter

Ovanligt nässeldjur hittat vid Tjörn

Björn Källström/TT | Ett brännande nässeldjur besläktat med maneten, har hittats i det varma vattnet på västkusten.

Ett ovanligt nässeldjur har bränt sommargäster på Tjörn norr om Göteborg. Arten är nära besläktad med maneten, men är mindre och har ett kraftfullare gift.
De är väldigt sällsynta, säger marinbiologen Björn Källström.

Upptäckten gjordes av Göteborgs marinbiologiska laboratorium, efter rapporter om små brännande ”maneter” i vattnet vid Tjörns kust.
De är bruna, tunna små rackare och de är väldigt sällsynta. Fynd har gjorts någon gång på 30-talet i Sverige men inte sedan dess, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium, till TT.

Kan brännas rejält

Arten heter Gonionemus vertensen och lever i gräs på havsbotten. De kan vara svåra att få syn på – de som hittades på Tjörn var mellan två och tre centimeter stora. De har ett aningen starkare gift än de vanliga brännmaneterna, något som Björn Källström fick uppleva när han fotograferade dem.

– Det brände till ordentligt. Jag fick stora, röda märken på kroppen. Utslagen försvann till kvällen, men stickandet i kroppen höll i sig hela natten. Ser man dem är det bra att hålla sig borta. För dem som badar bland sjögräs kan det vara bra att vara vaksam.
De som först larmade om nässeldjuren var Anna och Kalle Dalberg, som brändes på benen när städade undan tång på en badplats.

– Jag ser mig själv som en ganska okänslig person och har blivit bränd av vanliga maneter. Men med dessa stinger det till ordentligt, säger Kalle Dalberg till GT.

Fortplantar sig

– Flera djur av arten hittades – och de verkar trivas i det varma vattnet. Med fortsatt höga temperaturer kommer de sannolikt att bli fler, enligt Björn Källström.
Det fanns väldigt många av dem och de kommer nog att fortplanta sig – mycket tack vare den exceptionellt varma sommaren och det varma vattnet. Som tur är håller de sig i ålgräsängar och inte på öppet vatten.

Det är oklart vilka kurer som man ska ta till om man råkar bränna sig på manetdjuret. Men något som kan hjälpa är att skölja huden med saltvatten eller vinäger samt att spola hett vatten på huden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV