Radar · Nyheter

Förslag om vattenfontäner skapar debatt

Fredrik Sandberg/ TT | Ska dricksvatten vara gratis eller inte? En livlig debatt pågår just nu om vattenfontäner i Göteborg.

Vänsterpartiet i Göteborgs förslag om att placera ut fler publika vattenfontäner möter protester från högerhåll. Men högerprotesterna möter motstånd i sociala medier.

Den före dette partiledaren för Moderaterna, Carl Bildt, skriver på twitter ”Mer vattenfontäner till folket. Lenin kunde inte ha sagt det bättre”, apropå Vänsterpartiets i Göteborgs förslag om fler vattenfontäner runt om i staden. Jämförelsen med sovjetisk kommunism har dock inte mottagits speciellt positivt att döma av kommentarerna till hans twitterinlägg. Tvärtom kan de snarare tolkas som ett stöd till förslaget om fler vattenfontäner.

Förslag i rättan tid

Förslaget från vänstern kommer efter att borgliga ideologer propagerat för att privatisera det svenska vattnet. Samtidigt har värmeböljan som drabbat Sverige i sommar visat på ett behov av att ha dricksvatten mer tillgängligt.

– Vi kommer att aktivt jobba för fler vattenposter runt om i staden, inte bara i Centrum, det finns massa platser som hade varit lämpliga. Man ska inte behöva betala 30 kronor i en kiosk för att få rent vatten, säger Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar till Göteborgs Posten.

Kritik från liberalt håll

I en debattartikel på Expressen skriver liberalen Csaba Bene Perleberg att förslaget om gratis vatten urholkar det lokala näringslivet och att det är ”förakt mot kapitalismen”. Hon och andra företrädare menar att den som vill dricka vatten antingen får ha med sig egen flaska eller köpa vatten i en affär.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV