Radar · Nyheter

Djurens parti oroade för djuren under Way out West

Adam Ihse/TT | Humboldtpingvinerna i Slottsskogen är några av djur som får lyssna på musiken under helgens festival.

Hur påverkas djuren i Slottskogen av musikfestivalen Way out West? Djurens parti i Göteborg vill lyfta frågan inför årets festival. Men Slottskogens djurskötare menar att det inte finns anledning till oro.

Djurens Parti har planerat att stå utanför festivalen Way out West, som pågår torsdag till lördag denna vecka. De är oroliga för att den höga ljudnivån skadar de djur som befinner sig i parken, såsom sälar och pingviner men också älgar, hästar och flertalet andra djur.

Men en av slottsskogens djurskötare, Anna Schönström, är inte orolig. Hon berättar för Göteborgs Posten att de får samma fråga varje år. De var lite oroliga första året, men märkte sedan att det gick bra och att djuren inte reagerade på ljudet. De har också satt in extra bevakning på djuren under festivalen.

Vana djur

– Ska man ha en festival så här nära djur så kräver det sin personal och sin planering, men man får tänka att de här djuren är ganska vana. Det är konserter ibland, helikoptrar till Sahlgrenska och något lopp ibland, säger Anna Schönström till GP.

Men Djurens Parti tycker att event med så hög ljudnivå bör hållas någon annanstans, för att skydda djuren.

"Folk respekterar djur"

Anna Schönström passar på att avliva några myter i intervjun. Det är inte så att människor tar med sig djur hem, det sker avräkning varje morgon. Vid 2-3 tillfällen har någon hoppat ner i säldammen, men det finns kameror som bevakar djuren numera. Och det har aldrig skett under Way out West.

– Överlag respekterar folk djur, och jag hoppas verkligen att de fortsätter att göra det, säger Anna Schönström till GP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV