Radar · Nyheter

Partier kan gynnas av extremvärmen

Erik Simander/TT Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin försöker lyfta klimatfrågan bland solbadarna i Tantolunden i Stockholm.

Den rekordvarma sommaren kan komma att lyfta klimatfrågan i höstens val.
– Ett sådant här väder kan få en sådan effekt, men det beror på vilka frågor som konkurrerar, säger statsvetaren Åsa Knaggård.

Med bränder, torka och rekordvärme i backspegeln kommer det att bli svårt för partierna att ignorera klimatfrågan, enligt Åsa Knaggård, som forskar i statsvetenskap vid Lunds universitet. Hon hänvisar till den effekt som stormen Gudrun hade på den politiska debatten 2005, då klimatfrågan gick från att vara en fråga för ”några få” till att bli självklar.

Enligt Knaggård har människor tidigare inte satt eldningsförbud, översvämningar och lågt grundvatten i samband med klimatförändringar, men hon tror att de nu har fått en förståelse för det. Om klimatfrågan får ett större utrymme i debatten beror delvis på om partierna gynnas av det, menar hon.

– Inför valet är det bara Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet som gynnas av att den kommer upp. De andra kan tappa röster på det. Det hämmar klimatdiskussionen före valet.

Miljö på sjätte plats

I Novus senaste opinionsundersökning från mitten av juni hamnade miljö och klimat på delad sjätteplats med landets ekonomi bland de viktigaste väljarfrågorna. Men det var innan värmerekorden slogs.

Novus vd Torbjörn Sjöström tror att Sveriges beredskap för skogsbränder kan få en större effekt på politiken än extremvärmen.

– Många anser att klimatfrågan är jätteviktig om man inte begränsar den till Sverige. De flesta vet att Sveriges möjligheter att praktiskt påverka miljöfrågan är begränsade, säger han och fortsätter:
– Alla är övertygade om att vi kan påverka skola, sjukvård och brottslighet i vårt eget land. De frågorna kommer att trumfa klimatfrågan i riksdagspolitiken.

Lyft för MP

MP, C och V tror att sommarens extremväder kommer att lyfta klimatfrågan i valet. MP har länge kämpat kring fyraprocentspärren i opinionsmätningarna. I den senaste Novusmätningen från slutet av juli lyfter MP till 5,7. Förändringen ligger dock inom felmarginalen.

– Det är klart att människor nu ser att det som forskningen så länge har varnat för också händer. Då handlar det inte om en extremsommar, utan om att vi nu ser en global värmebölja, säger språkröret Gustav Fridolin.

Klimatfrågor har tidigare hjälpt Miljöpartiet i val – säldöden anses ofta ha tagit partiet in i riksdagen 1988.

TT: Gynnar den varma sommaren MP i valet?

– Det här är mycket allvarligare än så. Det här handlar inte om att gynna eller missgynna vissa partier, utan om att vi som mänsklighet måste ta ansvar, säger Fridolin.

"Torkan gav frågan fokus"

Moderaternas miljöpolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard bedömer att hennes parti kommer att prata mer om klimatfrågor än vad det hade tänkt i valrörelsen.

– Det är klart att torkan och bränderna verkligen gav frågan fokus, säger hon.

Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen tror inte att den varma sommaren får väljarna att intressera sig mer för klimatfrågan. Han räknar dock med att andra partier nu passar på att försöka att lyfta fram sin egen klimatpolitik.

– Men det är viktigt att konstatera fakta. Det är inte klimatpolitiken i riksdagen som kommer att förändra väderleken, säger Kinnunen.

Han utgår däremot från att SD i valrörelsen kommer att lyfta Sveriges brister när det gäller beredskapen för att släcka skogsbränder.

– Här har denna och förra regeringen misskött sig.