Radar · Nyheter

Östersjöalger sprids längs med Västkusten

Kustbevakningen/TT Algblomning i Östersjön tycks ha spridit sig till Västkusten.

Algblomning har upptäckts längs med Västkusten – och troligen har den spridit sig från Östersjön. Myndigheter varnar för att algerna kan vara giftiga.

De gröna algansamlingarna blommar vanligtvis inte på västkusten. Nu syns de bland annat längs med Hallandskusten.

– Det syns ansamlingar i Öresund och i sydligaste Kattegatt, vilket är lite märkvärdigt. Arterna ska normalt sett inte förekomma där, det är sådant som man tror har drivit med den nordgående strömmen, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI, till TT.

Länsstyrelse varnar

Länsstyrelsen i Västra Götaland uppmanar till extra försiktighet i samband med bad på Västkusten, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Den generella rekommendationen är att om du går i så att du har vatten till knäna och inte längre ser dina fötter – då bör du nog låta bli, säger Ewa Lawett, marinekolog vid länsstyrelsen, till tidningen.

De blågröna algerna kan vara giftiga. SMHI har tagit prover och ska analysera vattnet, säger Bengt Karlsson, doktor i marinbotanik, till P4 Halland:

– Man kan få hudutslag och klåda om man simmar i tät algblomning. Man kan också få besvär i ögonen och huvudvärk och till och med magsjuka och illamående.

I övrigt blommar fortsatt alger med cyanobakterier i mellersta och norra Östersjön samt i Hanöbukten. Läget är i stort detsamma som de senaste veckorna.

– Det blåser inte mycket alls och de närmaste dagarna lär det inte hända så mycket, säger SMHI:s oceanograf Jörgen Öberg.

Tidig start

Årets algblomning startade tidigt, vilket ledde till spekulationer om att näringen i havet som algerna lever av skulle ta slut tidigare.

– Men nu är vi inne i augusti ändå och det ser inte riktigt ut på det viset. I normalläget håller de kraftiga blomningarna i sig någon vecka in i augusti, säger Öberg.

Det senaste dygnet har kommuner på olika håll i Sverige varnat för algblomning i badsjöar. Längs med Norrlandskusten har man också noterat algblomning – och länsstyrelsen i Västerbotten har uppmanat allmänheten till uppmärksamhet vid bad, vilket Västerbottens-Kuriren rapporterat om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV