Radar · Nyheter

Länsstyrelsen uppmanar: Spara på vattnet

Dan Hansson/Svd/TT  | Nu är det dags att fundera över sina duschvanor, uppmanar länsstyrelsen i Västra Götaland och branschorganisationen Svenskt vatten.

Vrid av duschkranen tidigare och vädra dina kläder istället för att tvätta dem. På grund av den långvariga torkan uppmanar nu länsstyrelsen och Svenskt vatten länets invånare att spara på vattnet.

Nu behöver vi hjälpas åt att spara på vattnet. Uppmaningen kommer från länsstyrelsen i Västra Götaland och branschorganisationen Svenskt vatten, med anledning av sommarens torka som har påverkat vattenförsörjningen i länet rejält.

– Det finns två huvudanledningar till att man kan ha problem med vattenförsörjningen. Dels kan volymen i vattentäkten börja närma sig den nedre gränsen, dels kan själva vattenverket börja närma sig sin maxkapacitet, även om man får sitt vatten från en stor sjö. Några platser i länet ligger nära den här maxkapaciteten nu, och några börjar närma sig maxuttag, säger Elenor Loyd som är enhetschef för vattenmiljö på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Länsstyrelsen i stabsläge

Sedan tidigare råder bevattningsförbud i ett flertal kommuner i länet. I Göteborg är vattentillgången fortsatt normal, tack vare att dricksvattnet tas från Göta älv istället för från grundvattenkällor. Men uppmaningen att spara på vattnet gäller hela länet, säger Elenor Loyd.

– Vi behöver vara solidariska med vattnet och kommuner kan behöva gå in och hjälpa varandra. Där är vi inte ännu, men vi vet ju inte hur länge den här torkan kommer att fortsätta.

Sedan en dryg vecka tillbaka befinner sig länsstyrelsen i Västra Götaland i så kallat stabsläge, vilket innebär att man nu prioriterar frågor som är kopplade till torkan och att annat arbete läggs åt sidan.

– Vi har möten här varje dag, och även regelbundna samverkansmöten med kommunerna för att hålla koll på det aktuella läget.

"Vi har tagit vatten för givet"

Även om torkan skulle ge med sig har vi svenskar ändå stor anledning att bli mer återhållsamma i vårt vattenanvändande. Här gör vi av med 140 liter per person och dygn, jämfört med till exempel Danmarks 104 liter.

– I Danmark använder de i princip bara grundvatten och därför har de behövt vara mycket mer rädda om sin resurs.  I Sverige kostar en kubikmeter vatten i snitt 40 kronor, i Danmark kostar den 60 kronor. Det skiljer mycket i pris och det påverkar säkert användandet.

Elenor Loyd önskar att vi skulle reflektera mer över vattnets värde.

– Jag tror att vi har tagit vatten för givet i Sverige. Vi har haft en så god tillgång, så jag tror inte att vi är så medvetna om att vi måste hushålla med den här viktiga resursen.

Maja Andersson

Så kan du spara vatten hemma

Duscha snabbare och stäng av vattnet när du tvålar in dig.
Stäng av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig.
Skrapa av matrester innan du diskar, använd diskbalja istället för att diska under rinnande vatten.
Använd vattenkanna istället för vattenslang, täck dina odlingar för att minska avdunstningen och vattna på morgonen eller kvällen.
Strunta i att vattna gräsmattan – den klarar långvarig torka.
Samla upp regnvatten i en tunna och använd till att vattna eller putsa fönster.
Ha en kanna vatten i kylskåpet istället för att vänta på kallt vatten i kranen. Använd samma vattenglas hela dagen.
Vädra dina kläder istället för att tvätta och punktbehandla fläckar.
Fyll diskmaskin och tvättmaskin helt innan du kör igång.
Undvik att bada badkar, ta istället en snabb dusch.
Reparera kranar som droppar.
Tvätta bilen i en modern biltvätt, helst en som är miljömärkt.
Om du har en pool: täck över den för att undvika att vattnet dunstar och stäng av automatiska påfyllningspumpar.
Källa: Länsstyrelsen i Västra Götaland