Energi · Göteborgskollen

Hallå där…

Gunilla Fransson Bangura | Under Västerhavsveckan kommer det vara flera aktiviteter för barn, bland annat ett "klappakvarium" där barnen kan lära sig mer om havets invånare.

…Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan som äger rum den 4-12 augusti och som i år firar tioårsjubileum.

Hur skulle du kort beskriva Västerhavsveckan för någon som aldrig hört talas om den?

– Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön, det har också blivit något av en plattform för populärforskning om havet. Vi vill få människor att upptäcka havet och förstå varför det är viktigt att vårda. Vi har även många aktiviteter för barn, till exempel klappakvariet där barnen kan lära sig mer om vad som finns i havet och förstå hur ekosystemet hänger ihop.

Hur skulle du säga att situationen för havsmiljön kring Västkusten ser ut idag, finns det anledning att känna sig oroad?

– Vissa saker har blivit bättre. Utsläppen av näringsgaser har minskat på en del platser, men det gäller inte överallt. Ett av de stora problemen är att vi skräpar ner väldigt mycket men också att vi har väldigt lite fisk – både färre och mindre fiskar. Vi ser en överfiskning av bland annat torsk. Vi märker också av den varma sommaren, arter som inte brukar vara här har kommit hit. Till exempel har en ny invasiv brännmanet börjat breda ut sig och det här påverkar den biologiska sammansättningen i havet.
– Samtidigt får vi inte glömma att vi fortfarande har klart och friskt vatten här och att det är bättre än i till exempel Östersjön.

Om man som individ känner att man vill vara med och påverka för att vi ska få en bättre havsmiljö, har du något tips på vad man kan göra?

– Du kan till exempel gå med i Naturskyddsföreningen och vara med på strandstädaraktiviteter. Du kan också sätta upp ett mål för dig själv att du ska plocka upp ett visst antal skräp när du ute och går längs stranden. Sluta använda engångsförpackningar, det är bara onödigt och leder till väldigt mycket nedskräpning, och rapportera till forskare om du skulle få syn på en ny invasiv art. Om du är ute med båt är det också viktigt att tänka på att inte slänga ankaret i ålgräsängar. Kort sagt – var rädd om naturen och tänk på hur du beter dig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV