Radar · Nyheter

Så vill Alliansen stärka krisberedskapen

Hossein Salmazadeh/TT | Alliansens partiledare Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) håller pressträff om nya förslag för en stärkt krisberedskap och krisledningsförmåga.

Efter de våldsamma skogsbränderna i landet presenterar de fyra partierna i Alliansen nya förslag som de hävdar ska göra Sveriges krisberedskap och krisledningsförmåga starkare. Klimatarbete och krisledning är nyckelord i Alliansens program.

Det finns två grundläggande förutsättningar för att hantera kriser, hävdar Alliansen.

– Ett effektivt långsiktigt klimatarbete är en förutsättning för att begränsa skador på lång sikt, säger Moderatledaren Ulf Kristersson under en presskonferens

Nationellt råd

– Den andra är att ha ett fungerande krisledningsarbete i Sverige. Vi tror inte att det nu är läge för nya stora långa utredningar. Det är dags att fatta politiska beslut efter 25 års underskattande av den civila beredskapens betydelse.

Alliansen vill inrätta ett nationellt säkerhetsråd under statsrådsberedningen.

– Det behövs en nationell politisk samordningsförmåga, säger Ulf Kristersson.
Han framhåller vikten av en statlig krisledande förmåga, till skillnad från dagens fokus på krissamordning.

Alliansen föreslår också att en krisfond inrättas samt att hemvärnet stärks, med en ökad numerär från dagens 21 000 till 30 000 personer.

– Vi vill se till att stärka räddningstjänsten i hela landet. Vi vill skjuta till nödvändiga resurser för att utbilda brandmän efter den efterfrågan som finns, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Mer av Försvaret

De fyra partierna anser vidare att Försvaret ska kunna bistå vid kriser på ett mer omfattande sätt än hittills.

– Försvaret har en lång rad resurser som är användbara vid civila katastrofer. I grunden har Sverige haft svårt att hantera Försvarets medverkan i det civila samhället, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Det vill Alliansen ändra på och föreslår därför en lagändring.

– Försvarsmakten ska ha ett tydligt uppdrag att stödja det civila samhället vid kriser och katastrofer, säger Björklund.

Flygande resurser

KD-ledaren Ebba Busch Thor presenterade två av Alliansens förslag som berör flygande resurser.

– Det vi föreslår är att kraftigt utöka den nationella egna förmågan att bekämpa bränder från luften, säger Ebba Busch Thor.

Alliansen föreslår också mer resurser till preventiva flyginsatser.

– Det handlar om ett utökat statligt stöd för skogsbrandsbevakning. Alliansen vill utöka möjligheten till att betala ut statlig finansiering till lokala flygklubbar för att hjälpa till att patrullera större skogsmarker, säger Busch Thor.