Zoom

På turné för ett mänskligare val

Helena Mäki | Under förra veckan besökte #röstamermänskligt-turnén västkusten, bland annat Fjällbacka.

Just nu är valkampanjen #röstamermänskligt på turné runt om i Sverige. Syre Göteborg ringde upp Helena Mäki, en av initiativtagarna, för att höra hur det går.

– Det handlar om att få upp frågor om mänskliga rättigheter, demokrati och allas lika värde på agendan igen. Just nu pratar man inte alls om det i politiken, utan man har bytt ut visioner mot rädsla och ett tuffare klimat, säger Helena Mäki från Göteborg.

Hon är just nu ute på vägarna i Sverige för att sprida den partipolitiskt obundna kampanjen #röstamermänskligt. Startskottet gick under Almedalsveckan och sedan dess har Helena Mäki tillsammans med de två andra initiativtagarna Kinna Skoglund och Sara Edvardson Ehrnborg rest runt till olika kommuner från öst- till västkusten.

– Det känns jätteroligt att komma ut till lokalt aktiva. Alla vill prata om demokrati och mänskliga rättigheter och det är så himla hoppfullt. Nu får människor prata om det de tycker är viktigt i samhället.

Alla de tre initiativtagarna är engagerade i nätverket #vistårinteut, som arbetar för ensamkommande barn och unga. Bakom #röstamermänskligt-kampanjen finns även en rad andra organisationer såsom Emmaus Björkå, Musiker mot rasism, Individuell människohjälp, Rädda Barnen, #jagärhär och församlingar inom Svenska kyrkan.

Privat | Helena Mäki är en av initiativtagarna till den partipolitiskt obundna valkampanjen #röstamermänskligt, som just nu är på turné i landet
Privat | Helena Mäki är en av initiativtagarna till den partipolitiskt obundna valkampanjen #röstamermänskligt, som just nu är på turné i landet.

Forum för att ta orden tillbaka

En stor del i kampanjen är de så kallade valbyråerna, ett initiativ som startade i Umeå och nu sprider sig vidare. Konceptet är enkelt: människor som vill vara med och påverka vilket samhälle vi ska leva i efter september pimpar upp en byrå, ställer ut den på stadens gator och torg och pratar med sina medmänniskor om demokrati, allas lika värde och mänskliga rättigheter.

– Vi vill skapa mellanmänskliga möten och uppmuntra människor att börja prata om de här frågorna. När man hela tiden blir matad med hemska nyheter och hopplösa budskap är det lätt att förlora orden. Det här är ett sätt att skapa ett forum där man kan ta både orden och den demokratiska makten tillbaka, säger Helena Mäki.

I skrivande stund är omkring 100 valbyråer planerade, och fler tillkommer hela tiden. I Göteborg kommer det att finnas en byrå på minst fyra platser och i Åre kommer en mobil valbyrå åka runt både i centralorten och i de omkringliggande byarna.

Människan tappas bort

Även om #röstamermänskligt-kampanjen fokuserar på breda frågor har initiativtagarnas engagemang för ensamkommande färgat arbetet.

– När vi först tänkte på att starta den här kampanjen tittade vi mycket på avhumaniseringsprocessen kring ensamkommande barn. Men samma process sker idag med alla de mest sårbara grupperna i samhället: de som står långt från arbetsmarknaden, personer med funktionsvariation, pensionärer, våldsutsatta kvinnor och människor som nyligen kommit till Sverige, för att bara nämna några.

Samhället tappar idag ofta bort människan, menar Helena Mäki. Hon är också kritisk till hur många politiker vill ställa de mest utsatta grupperna mot varandra.

– I mitt huvud låter det jättemärkligt när man sätter asylsökande mot pensionärer. Det är ett jättetydligt beroendeförhållande mellan arbetskraftsinvandring och välfärd. Det är redan stor personalbrist idag och det kommer bara att bli värre, säger hon och fortsätter:

– Politikerna ger väldigt enkla budskap som är byggda på rädsla och inte alltid har så mycket sanning i sig.

Helena Mäki | #röstamermänskligt-turnén på besök i Stenungsund
Helena Mäki | #röstamermänskligt-turnén på besök i Stenungsund.

Lokalsamhället inspirerar och imponerar

Men där rikspolitiken främst ger upphov till frustration är det desto mer inspirerande att komma ut till medborgarna i lokalsamhället, säger Helena Mäki. Där finns engagemanget och numera även en vilja att ta saken i egna händer.

– Många är så trötta på politikerna och deras brist på visioner. Ute i kommunerna har man länge väntat på en lösning från riksplanet, men nu har man förstått att den inte kommer därifrån. Man måste själv agera och påverka som demokratisk medborgare.

Och ageras, det gör det, säger hon.

– Människor som inte tidigare har engagerat sig gör nu enormt mycket för att klara solidarisk och jobba för inkluderingen i samhället. Det är fantastiskt att se och jag är så imponerad.

– Jag tror att de som befinner som på riksplanet kommer att vara de stora förlorarna, för de har inte kontakt med verkligheten. Om man vill ha visioner ska man åka till Ingrid i Eksjö. Hon har tusen visioner för samhället.

Hoppfullhet inför valet

Härnäst bär det av norrut för turnén. Närmast väntar Värmland och Åre, och kanske blir det även en tur till Östersund. Helena Mäki är hoppfull inför den fortsatta kampanjen och valet den 9 september.

– Alla vill göra någonting. Antingen sätter man upp bildekaler och sprider #röstamermänskligt-budskapet i sommartrafiken, eller så går man på sportevents och delar ut tröjor och pins. Jag tror att många kommer att tänka efter kring vad man röstar på. På det sättet kommer den här kampanjen att göra stor skillnad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV