Energi

Magbakterier kan styra humör och beteende

Våra magar påverkar oss mer än vad vi tror. Ny forskning visar att magarna skickar ut signaler som bland annat påverkar vårt minne och förmåga att hantera stress, det skriver sajten sciencenewsforstudents.org.

Att hjärnan skickar signaler till magen för att påverka till exempel matsmältningen känner de flesta till. Men magen lyssnar inte bara, den pratar också tillbaka. De mikrober som hjälper till att bryta ner maten bildar även restprodukter som skickar ut signaler till resten av kroppen. Signalerna påverkas av vad vi har ätit, en mage som är full av frukt och grönsaker kommer alltså att skicka ut andra signaler än en som är fylld av chips och skräpmat, skriver sajten.

Genom ett experiment på råttor har forskarna kunnat se att de råttor som bara fick äta skräpmat i två veckor fick ett sämre minne än de som fått äta hälsosam mat. Troligen har hippocampus, alltså den del av hjärnan som styr minnet och inlärningen, påverkats negativt hos de råttor som fick leva på skräpmat.

Även våra känslor och vår förmåga till social stresshantering påverkas av vad vi stoppar i oss, skriver Science News for Students.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV