Radar · Nyheter

David Attenborough får hederspris i Göteborg

Joel Ryan/Invision/AP | Naturfilmaren David Attenborough kommer till Göteborg i september för att ta emot organisationen The perfect world foundations hederspris.

Naturfilmaren David Attenborough får hederspris av den ideella organisationen The perfect world foundation.
– Sir David Attenborough har genom sitt arbete gett jordens djurliv en röst, säger grundaren Ragnhild Jacobsson.

Britten David Attenborough, idag 92 år gammal, har ägnat merparten av sitt liv åt att skildra världens djur och natur på film. Han har främst verkat via BBC och och är bland annat känd för sin medverkan i serierna Liv på jorden och Planet earth.

Nu får Attenborough ett hederspris av den ideella organisationen The perfect world foundation, som arbetar för att öka medvetenheten om hur den biologiska mångfalden på jorden och stötta bevarandeprojekt för djur och natur.

– Vi vill ge priset till någon som når många och kan sprida budskapet långt. Det finns så många duktiga människor som jobbar i det stilla och som man inte känner till, och de är riktiga hjältar. Men vi har fokuserat på att det ska vara någon som verkligen når ut, och det gör han, säger Ragnhild Jacobsson som är en av grundarna till The Perfect World Foundation.

Har mött kritik

David Attenboroughs naturfilmer och -serier har onekligen nått ut. Men de har också kritiserats för att måla upp en orealistisk bild av världens djur och natur och för inte visa hur stora problemen faktiskt är.

Ragnhild Jacobsson menar dock att olika sorters filmer har olika syften.

– Jag tror att väldigt många människor attraheras av hans filmer och lär sig mycket genom dem just för att de är fina.

– Dessutom kan ju alla googla idag, om man undrar något.

Vill nå stadsborna

Hon lyfter också fram hur Attenboroughs serie Blue planet 2 nyligen gjort att många britter fått upp ögonen för de stora problemen med plast i haven.
Att nå ut till den stora massan är också vad The perfect world foundation arbetar för.

– Vi vill nå vanliga människor som bor i staden och är bortkopplade från naturen. Där ligger vår stora utmaning: att försöka ta naturen tillbaka till staden.

För att lyckas med det samarbetar organisationen ibland med kända människor som många relaterar till, men som inte är kända för att vara några miljökämpar. Till exempel har de jobbat ihop med bloggare som vanligtvis skriver om mode, men som i och med samarbetet även har lyft djur- och naturfrågor i sina kanaler.

– Vi försöker ta oss in på nya områden, där intresset inte är så stort. Det är det väldigt tuffa jobbet.

Tar emot priset i september

Priset delas ut på organisationens årliga gala i Göteborg, som i år hålls den 6 september och har fokus på isbjörnen, klimatförändringarna och Arktis glaciärer. I samband med galan anordnas också en klimatkonferens där David Attenborough kommer att föreläsa.

Attenborough blir den femte i raden att ta emot hederspriset. Tidigare pristagare är bland annat primatologen och schimpansexperten Jane Goodall och oceanografen och miljöaktivisten Sylvia Earle.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV