Radar · Nyheter

Igelkottar törstar i hettan

Gorm Kallestad/NTB/TT | Igelkottar har det tufft i extremvärmen och kan få hjälp genom att få vatten och mat serverat i skålar.

I torkan tryter föda och vatten för flera av de vilda djuren omkring oss. Värst drabbade av de mindre djuren är igelkottarna. Att placera ut skålar med vatten och mat hjälper dem att klara extremvärmen.

Medan groddjur som har det besvärligt tacklar hettan genom att hålla sig gömda under mark och stenar där de kan hitta en lagom temperatur, har andra djur det svårare.

– De som har riktigt stora problem är de som äter maskar och liknande, såsom igelkottar. Igelkottar kommer inte alls åt föda i den utsträckning de behöver, och de har ungar just nu. De behöver hjälp, säger Jan-Åke Hillarp, biolog och mångårig veteran i föreningen Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt (KFV).

"Ställ ut skålar"

Hjälpen består av vatten och kattmat i skålar som är tillräckligt låga för igelkotten att komma åt. Vattenskålar kommer också andra djur till nytta.

– Alla djur lider brist på vatten just nu och ställer man ut vattenskålar får man både fåglar och däggdjur som kommer dit och dricker, säger Jan-Åke Hillarp.

För den som har egen brunn och inte omfattas av ett kommunalt bevattningsförbud är hans tips att vattna gräsmattan.

– Då kommer både igelkottar och trastar åt maskar.

Får mindre protein

Än så länge verkar fåglar klara säsongen bra, enligt Sveriges ornitologiska förening. En del fågelungar har dock tvingats lämna boet för tidigt i hettans spår, berättar Jan-Åke Hillarp.

– Jag fick nyligen in tre fågelungar som var utmärglade då föräldrarna inte klarat av att hitta mat åt dem, säger han.

Den sydeuropeiska hettan har fått många bäckar och vattenhål att torka ut. Också kvaliteten på grönskan blir annorlunda, vilket påverkar större däggdjur som hjortar och rådjur. Lägre proteininnehåll i växterna gör att deras kalvar riskerar bli mindre.

– För igelkottarna kan det ta ett tag att hämta sig efter en dålig säsong.
De har inga enorma kullar, säger Jan-Åke Hillarp.

Fakta: Så hjälper du djuren

Ställ ut låga skålar med vatten åt igelkottarna, och skålar med kattmat. Också andra djur har nytta av att få vatten serverat i skålar.
Ett fågelbad, eller en damm för den som har trädgård, hjälper fåglarna att hitta vätska.
Vattna gräsmattan om du har en tomt med egen brunn, det hjälper både igelkottar och fåglar att hitta mask.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV