Radar · Nyheter

Alliansen kräver extrainsatt försvarsutskott

Mats Andersson/TT | Alliansen kräver ett extrainkallat försvarsutskott med anledning av de många skogsbränder som rasar i Sverige.

Allianspartierna är besvikna på regeringens hantering av de rådande skogsbränderna, och vill nu kalla till extrainsatt försvarsutskott. Kristdemokraterna vill även ha en aktuell debatt i riksdagen.

Ett femtiotal skogsbränder härjar i Sverige enligt SOS Alarm, och över hela landet larmas om brist på resurser för att bekämpa elden.

Från Centerpartiets håll kräver man nu att justitieministern och försvarsministern kallas till ett extrainsatt försvarsutskott.

Enligt partiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström står samtliga allianskollegor bakom initiativet.

– Det är krisläge i Sverige, det är väldigt oroande. Jag har inte upplevt särskilt många besked från regeringen, då är det på plats att försvarsutskottet sammanträder, särskilt när väderleksrapporterna visar fortsatt hög värme, säger han till TT.

Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) säger att hans parti vill kalla till en aktuell debatt i riksdagen.

– 70 procent av Sverige består av skog. Vi har inget eget brandflyg, helikopterbehovet är akut och det finns ingen samordning av statens helikoptrar. Med den fortsatta värmen kan de värsta bränderna ligga framför oss. Frågan är av sådan dignitet att det kräver en offentlig debatt i riksdagen, säger han till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV