Radar · Nyheter

Frivilliga ska hjälpa till vid bränder

Mats Andersson/TT | Brand i Hammarstrand i Ragunda kommun under måndagen.

Flera svåra skogsbränder fortsätter att rasa runt om i Sverige. Just nu brinner det på ett 60-tal platser i landet. Till kvällen väntas italienska brandbombningsplan.
– Vi har slut på i stort sett allt. Material och bemanning, säger Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap vid bränderna i Ljusdals kommun.

Larm om fler nya bränder har kommit in under natten och det brinner på ett 60-tal platser i landet. Värst drabbat är skogsområden i Gävleborgs län, Dalarna och Jämtlands län.

I Jämtland brinner det på 14 platser och räddningstjänsten söker nu frivilliga över 18 år, att hjälpa till med släckningsarbetet i Pålgård, Ragunda kommun de närmsta dagarna.

Enligt Niclas Jarlås, kommunikatör vid kommunen, har responsen varit stor.
– Det ringer hela tiden. Det börjar närma sig hundra samtal och det ringer fortfarande, säger han.

Behovet av frivilliga är stort. Räddningstjänsten efterlyser 20 personer per tillfälle, vid fyra olika klockslag under tre dagar – med start i dag.

Behöver folk direkt

– Vi behöver folk redan till klockan 12, branden är ju pågående, säger Jarlås.

Eldningsförbudet har skärpts och allmänheten får inte längre grilla på redan iordningsställda grillplatser eller portabla sprit- eller gasolkök.

I Ljusdals kommun i Gävleborg, brinner det nu på fem platser, i Ängra på ett område om 400-500 hektar. I Kårböle uppmanas allmänheten att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

En camping och några hus har fått evakueras men inför dagen ska inga fler byggnader vara i fara. Med flera bränder i kommunen och en ny het dag med vind som blåser upp väntar återigen ett besvärligt läge, enligt Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap.

– De har hållit på och jobbat och slitit hela natten. Vi behöver både mer personal och material. Det är brist på allt egentligen. Problemet är att vi inte har folk att avlösa. Vissa jobbar i 24-timmars skift. Vi försöker via länsstyrelsen att få mer resurser från angränsande län. Förhoppningsvis händer något i dag, säger han.

Under dagen besöker Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Ljusdals kommun i sällskap med Gävleborgs landshövding Per Bill för att träffa räddningstjänsten.

Fler bränder norrut

Även i Härjedalen är räddningstjänsten upptagen med flera bränder, varav en strax söder om Sveg täcker ett område så stort som 1 600 hektar. Den har spritt sig på flera platser under natten.

– Vi har ett flertal helikoptrar i luften. Den största branden är inte riktigt omringad, så vi får se hur vädret kommer bete sig i dag, säger Henrik Jansson, inre befäl vid Härjedalens räddningstjänst.

Vid halv tolv uppmanade räddningsledaren alla som befinner sig vid Olingdal och Härjåsjön i Härjedalen att utrymma området på grund av kraftig spridningsrisk för skogsbranden där, rapporterar Sveriges Radio.

Till branden norr om Älvdalen i norra Dalarna har personal från Södertörns brandförsvar kommit. Här försvåras släckningen av terrängen som består av ömsom berg ömsom myrmark och att det inte finns några vägar i området.

Men i dag finns inte någon fara för explosiv ammunition.

– Där vi går in i området i dag ska det inte finnas någon ammunition. Så just nu bedömer vi det inte som ett problem, säger Anders Attehed, presstalesperson Mora räddningskår.

Brandflyg landar i kväll

De två italienska brandflygplan väntas landa i Örebro i kväll och stannar i Sverige i åtta dagar. Förhoppningen är att de, med kapacitet att skopa upp 6 000 liter vatten åt gången, ska kunna sätta stopp för de värsta bränderna.
Vi ser att resurserna överlag börjar tryta. Det börjar bli kärvt. Det gäller personal framför allt, säger Britta Ramberg, biträdande chef för MSB:s enhet för beredskap.

TT: Vad kan ni göra åt det?

– Det vi gör är att stärka upp med materiel och skogsbrandflygen. Grundkapaciteten ska finnas i räddningstjänsterna, säger hon.

TT: Varför har inte Sverige eget brandflyg?

– Det är väl av flera skäl. Det är en extremt dyr resurs och även om det är ett extremt läge just nu i Sverige så är det långtifrån varje sommar vi har det så här torrt. Det behöver ställas i ett större riskperspektiv. Men det är något som vi kommer att behöva titta på efter den här säsongen, om vi har rätt resurser utifrån de risker som finns, säger hon.