Radar · Nyheter

Djurrättsaktivister hotades efter fredlig demonstration

Borås Animal Save | Djurrättsaktivister utanför Dalsjöfors slakteri i fredags.

I fredags höll gruppen Borås Animal Save en manifestation utanför Dalsjöfors  slakteri för att dokumentera djurens sista tid i livet. Efter demonstrationen har det spridits ett rykte om att aktivisterna skulle ha blockerat djurtransporterna  och de som deltog har även fått motta hundratals dödshot i sociala medier.

”Skjut fanskapen”, ”Jävla muppar ju spöa skiten ur dom som straff för djurplågeri” och ”Polis med pumphagel”. Det är några av de omkring hundra hotfulla kommentarer som medlemmarna i Borås Animal Save har fått riktade mot sig efter manifestationen i fredags.

– Vi hade samlats för att ta ett farväl och dokumentera djuren som skulle slaktas sista tid, berättar Emelie Iacobi, en av aktivsterna som var med under demonstrationen.

När de kom dit fick de instruktioner av polisen på platsen var de skulle stå någonstans, men efter en liten stund fick de veta att det inte skulle komma fler transporter den dagen. De bestämde sig då för lägga ut rosor på marken som en symbolisk handling och att hålla en tyst minut för djuren.

– Det måste ha varit i samband med det som någon smygfotade oss och lade ut bilden på Facebook tillsammans med en text om att vi skulle ha blockerat vägen för transporterna så att djuren fick stå i värmen, något som absolut inte stämmer, säger Emelie Iacobi.

Inlägget med påståendet om att de skulle ha blockerat vägen har delats 2000 gånger och kommentarsfältet svämmar över av arga och hotfulla kommentarer.

”Alla dessa kommentarer är skrivna av arga köttätare och bönder som hotar oss och uppmuntrar till våld på grund av att något vi inte ens gjort. Vi förtjänar alltså att mördas för att vi stod längs ett staket med skyltar, dokumenterade grisarna och deras skrik, samt lade lite rosor vid vägen utanför en byggnad där djur gasas och får halsen uppskuren. Och det är vi som är extrema” skriver Emelie Yacobi i ett inlägg där hon kommenterar hoten. Flera av hoten har anmälts till polisen.

– Det är tråkigt att så många har en så hemsk syn på oss. Men det här är tyvärr inte första gången vi blir hotade så man börjar nästan bli van, säger hon.

Borås Tidning som var på plats under demonstrationen beskrev det som en friktionsfri demonstration som skedde i samverkan med både polis och slakteriets ägare.

Syre Göteborg har även varit i kontakt med polisens presstalesperson i Väst, Thomas Fuxborg, som säger att enligt händelserapporten som upprättades i samband med manifestationen så ska det ha varit lugnt på platsen.