Radar · Nyheter

Mikroplast ska borstas av på planen

Therese Hivell | Särskilda sko- och klädborstar på stadens konstgräsplaner ska minska spridningen av mikroplaster i naturen.

Göteborgs stad har under våren placerat ut särskilda borstar på stadens konstgräsplaner. De ska användas för att borsta bort gummigranulat som fastnat på kläder och skor och förhindra att det sprider sig utanför planerna.

Granulatet i konstgräs är enligt IVL Svenska miljöinstitutet den näst största källan till att mikroplaster sprids i naturen. Endast utsläppen från väg- och däckslitage är större. I en undersökning från 2017 beräknar institutet att mellan 2 300 och 3 900 ton plast sprids från konstgräset varje år.

– Det här med borstar är ett test och en av flera åtgärder som vi vidtar. Just nu har vi bara borststationer på ett fåtal planer, men tanken är att alla planer med gummigranulat ska ha det framöver, säger Therese Hivell, samordnare på idrotts- och föreningsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

– Och spelar man på en plan som ännu saknar borstar så kan man ändå bidra till en hållbar stad genom att tömma sina skor och använda handen för att borsta av sig innan man lämnar planen.

Intill borstarna sitter informationsskyltar om hur de ska användas och om hur granulatet påverkar miljön.

Maja Andersson

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV