Radar · Nyheter

Annie Lööf till generalangrepp mot rasism

Henrik Montgomery/TT | – Vi måste vinna kampen om värderingarna, sade Annie Lööf under sitt tal på Centerpartiets dag i Almedalen.

Centerledaren Annie Lööf gick till hårt angrepp mot rasister och nazister i sitt Almedalstal.
– Mina vänner. Det är allvar nu. Detta är på riktigt. Vi kan inte passivt se på. Vi måste visa att Sverige aldrig kommer att tillhöra hatarna, sade hon.

Hon hann inte mer än börja sitt tal inför de 3 900 i publiken förrän hon blev avbruten av en liten grupp skanderande åhörare.

– Det är nazister som står där borta. Låt oss lyssna på dem ett tag, sade Annie Lööf.

– Så, nu utgår jag ifrån att ni respekterar demokratin, sade hon.

Centerledaren berättade om det judiska församlingshemmet som attackerades av molotovcocktails.

– Kastade av människor fulla av hat. Av fega kräk som inte respekterar människovärdet, sade hon.

– Anständigheten kräver att vi står upp. Att vi säger ifrån. Nu räcker det.

Rädsla och otrygghet

Hatet i Sverige förändrar samhällsklimatet, enligt Centerledaren. Främlingsfientliga krafter sprider oro.

– Krafter vars själva livsluft är rädslor och otrygghet. Som säger att judar inte är svenskar. Som vill få oss att hata andra. Misstro varandra. Som vill få oss att stänga våra hjärtan, sade Annie Lööf med tydlig adress till SD:s andre vice talman Björn Söder (SD).

– Mina vänner, vi ska aldrig låta dem lyckas. Det finns inget annat alternativ. Vi måste vinna kampen om värderingarna. Det handlar om vilket land Sverige ska vara. Mot hatet måste vi stå tillsammans, sade hon.

Annie Lööf kritiserade också statsminister Stefan Löfven, som sagt att valet blir en folkomröstning om välfärden.

Stoppa cancern

– Att han bara vågar när det finns människor som varje dag väntar på hjälp. På att cancerns framfart ska stoppas. På att hjärtat ska kunna fortsätta slå. Att han bara vågar när allt fler drabbas av psykisk ohälsa, sade hon.

Lööf kritiserade också regeringen för att ha misslyckats med integrationen. Under dagen presenterade Centern ett nytt integrationsförslag. 50 000 särskilt motiverade nyanlända ska kunna gå ett intensivt ”integrationsår” för att de snabbt ska komma in i det svenska samhället. Språkstudier och praktik ska varvas, och de som anmäler sig ska vara beredda på att det blir mer än heltid.

– Vi tycker att man kan förvänta sig mycket mer av de nyanlända som kommer till Sverige, men också att de kan förvänta sig mer av Sverige, sade Lööf på en presskonferens under dagen.

Satsa extra

Tanken är att nyanlända som är beredda att satsa extra på studier och jobb under ett intensivt år bland annat ska läsa yrkessvenska och göra praktik inom bristyrken, varvat med korta yrkesutbildningar. Annie Lööf tryckte på att allt ska vara intensivt.

– De som antas ska vara beredda att lägga minst 50 timmar i veckan på de olika åtgärderna. Siffran är inte huggen i sten, utan är mer en signal för att markera att det handlar om mer än heltid.

Andra inslag är obligatorisk samhällsorientering, mentorskapsprogram och att studierna ska finansieras med etableringslån, som betalas tillbaka efter samma principer som för CSN-lån.

Etablerings- och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är positiv till Centerns förslag. Hon lyfter fram att det påminner om de lokala snabbspår som regeringen infört. Ungefär 3 500 personer deltar i dem och siffran bedöms minst fördubblas innan årets slut.