Radar · Nyheter

Andersson beredd att satsa mer på tandvård

Mats Andersson/TT | Finansminister Magdalena Andersson kan tänka sig att satsa mer på tandvård, men vill inte gå så långt som Vänsterpartiet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för att satsa mer på billigare tandvård men hon tror inte på Vänsterpartiets förslag.
– Det riskerar att bygga in en kostnadsbomb, säger hon till TT.

Vänsterpartiet har föreslagit ett högkostnadsskydd på 2 000 kronor. Därutöver ska tandvården subventioneras för den enskilde under en 12-månadersperiod.

Vänsterpartiet beräknar att reformen skulle kosta 4,5 miljarder kronor.

Finansministern är mycket tveksam till förslaget.

– Jag tror att det är en optimistisk beräkning. Vi har många privata aktörer som kan göra vinster. Att ha ett högkostnadsskydd på en privat marknad riskerar att driva upp kostnaderna, säger hon.

– Vi har redan gjort satsningar på tandvården men jag är absolut beredd att ta ytterligare steg. Men det gäller att hålla tungan rätt i mun så att man inte bygger in en kostnadsbomb, säger Magdalena Andersson.

Det nuvarande systemet innebär att staten subventionerar 50 procent på kostnader mellan 3 000 och 15 000 kronor och 85 procent från 15 000 kronor och uppåt.

Därutöver finns ett tandvårdsbidrag på 600 kronor för personer i åldrarna 23-29 år och 65 år och äldre samt 300 kronor för personer i åldrarna 30-64 år. För personer upp till 23 år gäller fri tandvård.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV