Energi

Syre tipsar

Gurka, rädisor och persilja går bra att fräscha upp med kallt vatten.

Vi slänger bort massor med mat varje år. Till stor del handlar det om sådant man ändå inte äter, som bananskal, kaffesump och avokadokärnor. Men så är det de glömda gurkorna, den slokande salladen och det överblivna riset …

Naturvårdsverket har räknat ut att 35 procent av all mat vi slänger hade kunnat användas. Men hur gör man då med mat som inte ser så kul ut längre fast den kan ätas? Och hur får man den att hålla längre i sommarvärmen? Här är några tips.

• Sallad håller längre om du lägger den på ett fat med vatten. Med lite plast över blir det ännu mer effektivt. Använd hellre en påse som du ändå har haft till något annat än att köpa gladplack som slängs efter en användning. Om salladen redan har börjat sloka kan du lägga den i isvatten en timme, så blir den fräsch igen. Samma sak funkar med rädisor, rättikor och pepparrot.

• Gurka som har blivit mjuk blir också bättre av en stund i isvatten, men den behöver bara ligga en halvtimme i vattnet. Du kan få gurkan att hålla längre med lite plast runt ändarna – återanvänd, som sagt.

• Om dill, persilja och andra kryddörter börjar se ledsna ut, kan du skära av en del av stjälken och ställa dem i vatten. Ta varmt vatten till dill, kallt till persilja och annat.

• Bröd håller sig färskt längre om du lägger ett halvt äpple i brödlådan. Om du lägger dit en halv potatis också motverkar det mögel.

Pressad citron ingår i många maträtter, men oftast inte hela citronen. Låt inte halva citroner ligga tills de är bortom all räddning. Pressa dem istället och frys in saften som iskuber som sedan kan bli citronvatten eller ingå i en lemonad.

Källor: Svenska Dagbladet och Land.se

Återvinn garnet

En trasig stickad tröja i ett skönt material eller en vacker färg behöver inte sluta i soporna. Du kan repa upp garnet och sticka eller virka något nytt av det.

Så här gör du:

• Sprätta upp sömmarna med en sax eller en sprättkniv.

• Ta tag i en garnände och börja nysta. Det ska gå så långsamt som möjligt. Annars kan det bli knutar på garnet.

• Nysta garnet i en härva, alltså mycket lösare än ett nystan.

• Tvätta det för hand i ulltvättmedel, eller skölj av om du tycker att det räcker. Gör det även om garnet är rent, eftersom det är krulligt och svårt att virka eller sticka med annars.

• Låt garnet torka och nysta upp det till nystan.

Källa: billigt-garn.net

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV