Radar · Nyheter

Moderaterna kritiska till nya ”projektpengar” till förorterna

Regeringen vill satsa 2,2 miljarder till socialt utsatta områden under sju år. Göteborg får 33 miljoner kronor vilket gör de styrande Socialdemokraterna nöjda medan Moderaterna kallar det för ”panikåtgärd”.

Regeringen menar att satsningen är såpass långsiktig att den ska göra slut på det många kallat för ”projektsatsningar” i förorterna. Det handlar alltså om 2,2 miljarder för perioden 2020– 2027 som kommer att fördelas av Delegationen mot segregation. I tisdags kom beskedet vilka kommuner som kan söka pengarna och hur mycket, och där var alltså Göteborg med. Men det är fortfarande tal om att kommunerna ska söka pengarna och i ansökningarna beskriva vad de ska gå till. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) säger till Sveriges Radio P4 Göteborg att trygghetsvärdar skulle kunna vara ett lämpligt område för Göteborgs att ansöka om.

Moderaterna på riksnivå är kritiska och beskriver det hela som fortsatta projektpengar vilket tidigare har misslyckats. Även på lokal nivå är moderaterna kritiska till satsningen.

– Jag tycker att det här är en panikåtgärd med några månader kvar till valet. Två partier som har stöd av mindre än en tredjedel av väljarna lovar bort pengar som staten ska använda om 10 år. Det hör ju var och en hur det låter, säger Jonas Ransgård (M) till Sveriges Radio P4 Göteborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV