Radar · Nyheter

Sunt förnuft och tillit ledde till hållbarhetspris

Fredrik Sandberg/TT | Industriell symbios innebär att ett företags avfall kan bli en resurs för ett annat.

Sunt förnuft, samarbete och stor tillit är framgångsreceptet bakom Kalundborg symbiosis i Danmark, som är vinnaren av årets Göteborgspriset för hållbar utveckling.

Som Syre Göteborg berättade i tisdags är Kalundborg symbiosis i Danmark 2018 års mottagare av Göteborgspriset för hållbar utveckling, också kallat Win win Gothenburg sustainability award.

Kalundborg symbiosis är ett samarbete mellan sex privata och tre offentliga industriverksamheter som samarbetar om resurser, där ett företags avfall kan bli en tillgång för ett annat.

“I dagens moderna värld tar vi många industriframställda produkter för givna. Samtidigt är planetens resurser begränsade. För att vi ska kunna upprätthålla en hög materiell levnadsstandard måste industrins metoder bli resurseffektivare. Ett innovativt sätt att nå dit är genom industriell symbios.
(…)
Som pionjärer på området har Kalundborg Symbiosis visat vägen för många andra industriområden och tjänat som inspiration för företag runt om i världen.”,
lyder ett utdrag ur juryns motivering.

Föregångare inom industriell symbios

Kalundborg symbiosis föddes redan i början av 1970-talet, när den lokala vattentäkten börja sina. För att undvika att företag skulle behöva flytta från området började man istället samarbeta om vattnet – en verksamhets vattenavfall skulle vara så pass rent att en annan skulle kunna använda det i sin produktion. Den här typen av samarbete var helt nytt på sin tid och Kalundborg symbiosis blev föregångare inom det som kom att kallas industriell symbios.

Resurssamarbetet i Kalundborg har levt vidare och har idag över 45 år på nacken. Det har fört med sig stora vinster för både ekonomi och miljö. En livscykelanalys baserad på data från 2015 visar att företagen sparar drygt 180 miljoner danska kronor årligen på att samarbeta och att de socioekonomiska vinsterna uppgår till drygt 100 miljoner danska kronor. År 2019 räknar man med en minskning av koldioxidutsläppen på 635 000 ton per år.

Bygger på sunt förnuft och tillit

“Vi är glada och väldigt stolta över att ta emot det här prestigefyllda priset. Vårt partnerskap bygger på sunt förnuft och samarbete, liksom en omfattande tillit. Parterna litar på att vi kan dela utmaningar med varandra och hitta gemensamma lösningar som skapar värde för alla inblandade.”, skriver Kalundborg symbiosis styrelseordförande Michael Hallgren i ett uttalande i samband med att vinnaren offentliggjordes.

Prissumman är på en miljon svenska kronor, som kommer att delas ut under prisceremoni i oktober.

Göteborgspriset för hållbar utveckling har delats ut sedan år 2000. Tidigare mottagare är bland andra Kofi Annan, Gro Harlem Brundtland och Margot Wallström.