Radar · Nyheter

Personalbrist stänger många vårdplatser

Bertil Ericson/TT | Bristfällig bemanning håller många vårdplatser stängda i sommar.

Närmare 5 000 vårdplatser – en fjärdedel av det totala antalet i Sverige – kommer i sommar att hållas stängda på grund av personalbrist, enligt en kartläggning av Dagens Medicin.

I de värst drabbade länen, Gävleborg och Jönköping, kommer endast 65 procent av de tillgängliga vårdplatserna hållas öppna. De län som drabbas minst är Gotland och Västernorrland, där 94 respektive 88 procent av vårdplatserna hålls öppna.

Sjukhuset i Bollnäs, ägt av Aleris, tvingas för första gången att stänga vårdplatser. På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg kommer 551 av 2 051 platser hållas stängda, och i region Skåne bantar man det totala antalet vårdplatser med 14 procent.

I Gävleborg varnar man för att personalbristen kommer att tänja på den medicinska säkerheten.

– Läget är ganska uselt. Vi kommer att behöva ta tuffa medicinska beslut om vilka patienter som ska läggas in. Med den låga bemanningen kan det även bli brister i den medicinska övervakningen, säger René Klötz, överläkare på Hudiksvalls sjukhus, till Dagens Medicin.

Bristen på sjuksköterskor är det huvudsakliga problemet – även bemanningsbolagen, som lockat till sig många sjuksköterskor med högre löner, har svårt att rekrytera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV