Radar · Nyheter

Nu blir det enklare att samåka

Pontus Lundahl/TT | Bilar med endast en person i är en vanlig syn på de svenska vägarna.

I elva år har den ideella rörelsen Skjutsgruppen hjälpt människor att samåka med varandra. Nu tar man ett kliv framåt och släpper en ny app, som tagits fram i samarbete med Västra Götalandsregionen.

Idag tisdag fyller den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen elva år. Sedan starten 2007 har gruppen ständigt vuxit, och idag samlar den 70 000 personer som ser till att något färre bilar åker omkring på vägarna med endast en person.

Fram till idag har gruppen baserats på en hemsida och grupper i sociala medier, men nu lanserar man sin egen app. Via den kan  användarna erbjuda och hitta skjuts var som helst, både inom och utom Sveriges gränser. Tjänsten är gratis att använda och har öppen källkod, vilket betyder att andra fritt kan använda den för att utveckla egna liknande tjänster.

Appen har tagits fram med finansiering från Västra Götalandsregionen, som vill öka det hållbara resandet. Satsningen sker inom den så kallade sociala ekonomin, som fokuserar på samhällets och invånarnas intressen framför den ekonomiska vinsten.

– Just inom samåkning känns det så naturligt att samarbeta med ideella krafter och civilsamhället; det finns inget konkurrensförhållande och via öppen data kan vi från offentlig sektor bygga vidare på och hjälpa fram det civilsamhället redan gör, säger Karin Ryberg på Hållbart resande väst och Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Via appen kan man söka och erbjuda samåkning vid ett eller flera tillfällen, utan geografisk begränsning. Det går också att skapa specifika grupper, där personer som bor inom en viss region eller jobbar på samma arbetsplats kan hitta varandra. I nuläget finns redan ett 500-tal sådana grupper.

Skjutsgruppens grundare Mattias Jägerskog menar att samåkningen har fördelar som sträcker sig bortom lägre koldioxidutsläpp och andra miljövinster.

– Det blir billigare om vi delar på kostnaderna och vi kommer närmare varandra som vänner, grannar och kollegor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV