Energi

Majvärmen händer tre gånger på en miljon år

Många orter i Sverige hade uppåt 28 grader.

Nu i juni börjar klimatforskarna få lite perspektiv på hur varm maj egentligen var. Och resultaten är exceptionella. I Stockholm låg medeltemperaturen på 16,1 grader – något som statistiskt sett bara händer tre gånger på en miljon år.

– Det är inte ovanligt att man har ett par dagar som är sommarvarma men nu hade vi nästan en hel månad som var så här varm. Maj kändes mer som juli, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI.

Maj månad var varmare än normalt nästan i hela landet och SMHI:s mätstationer har registrerat många nya rekord. Vissa är mer än 2 grader högre än tidigare månadsmedeltemperatur. Det var bara i sydligaste söder och nordligaste norr som inga rekord slogs.

I Stockholm finns temperaturnoteringar från 1756, vilket är tacksamt för klimatforskarna som vill ha så stort underlag som möjligt. Där var medeltemperaturen i maj 2,2 grader högre än det tidigare rekordet från 1993 på 13,9 grader.
Sannolikheten för en sådan varm majmånad igen ser vi inte i första taget, säger Gustav Strandberg.
– Den är väldigt liten. Det är en eller ett par på miljonen.

Annars hade Norrköping 16,1 grader i medeltemperatur, vilket är den största ökningen med 2,5 grader jämfört med 1992. Högst medeltemperatur i maj hade dock Göteborg som noterade 17,6 grader men där är mätserierna omkring hundra år kortare än Stockholms.

Samtidigt lär sannolikheten för höga temperaturer förändras framöver.
– Vi lever i ett annat klimat i dag som är varmare, så sannolikheten för extremer ökar med uppvärmningen. Men vi kan inte göra en sådan analys för framtiden. Men en sådan maj som vi hade i år var väldigt extrem och den kommer alltid att vara extrem, säger Gustav Strandberg.

TT: Hur långt kan värmerekordet stå sig?
– Det är väldigt svårt att gissa. Men flera hundra år är inte omöjligt alls, eller ännu mer. Händer det bara tre gånger på en miljon år så kan det vara tusentals år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV