Radar · Nyheter

Kommunalare: De viktiga frågorna diskuteras inte

Andreas Hillergren/TT | Undersköterskorna och fackrepresentanterna Suzanne Öhgren, Dorcas Dadzie, Olga Krivtsova och Ewa Glimhed (ordförande för vård/omsorg) i Malmö, från Kommunal, tycker att välfärdsfrågor inte längre prioriteras lika högt av Socialdemokraterna.

Hjärtefrågor om vård och omsorg bortprioriteras och det kostar ett försvagat S-stöd bland LO-medlemmar, tror fyra kommunalare som TT träffar i Malmö. Snacket i deras fikarum har därför också bytt fokus – från välfärdsfrågor till migrationspolitik.

– Och det beror nog på att det är migrationspolitiken som är i fokus överallt i samhällsdebatten. Men det är välfärdsfrågan som vi behöver lyfta, säger undersköterskan Suzanne Öhgren.

– Den biten är glömd. Det tycker jag är konstigt, för det är ju välfärden vi bygger samhället på.

Efterlyser välfärdsfrågor

Alla fyra arbetar inom äldreomsorgen i Malmö, saknar ett ljus på välfärdsfrågorna och beskriver ett alarmerade läge på jobbet som måste få större uppmärksamhet i politiken, för att förbättra situationen för såväl anställda som brukare. Välfärdsfrågor har tyvärr inte samma plats på Socialdemokraternas agenda som de en gång haft, resonerar undersköterskorna.

– Socialdemokraterna diskuterar inte frågor som våra medlemmar tycker är viktigast, som välfärden och jobben. Man är på en annan planhalva och pratar om brott och straff. Det är också viktigt, men våra medlemmar är intresserade av att höra om Sveriges framtid utifrån ett tryggt samhälle med sjukvård, äldreomsorg och barnomsorg, säger Ewa Glimhed, undersköterska och ordförande för Kommunals vård- och omsorgssektion i Malmö.

När ens viktigaste hjärtefråga inte får tillräckligt stöd hos det parti man tidigare sympatiserat med börjar kollegor sondera terrängen hos andra partier, tror undersköterskan Dorcas Dadzie. Och nu är det tydligt att andra partier, till exempel Sverigedemokraterna, försöker söka ökat stöd bland besvikna LO-medlemmar ute på arbetsplatserna, enligt Glimhed.

"Det är nu eller aldrig"

Stödet för Socialdemokraterna bland LO-väljare sjunker enligt SCB:s stora partisympatimätning – från 46,4 procent i november till 38,5 i maj. Bland LO-anslutna ökade SD-stödet från 20,0 till 24,9 procent under perioden.

SCB-siffrorna kommer som ett hårt slag, berättar undersköterskan Olga Krivtsova, som med resultatet i handen säger sig ha fått mer kraft att omvända de som inte längre tror på Socialdemokraterna.

– Efter att ha sett dessa siffror ger jag inte 110 procent utan 150. Det är nu eller aldrig, säger hon.

Sympatiraset för Socialdemokraterna oroar också Ewa Glimhed.

– Men undersökningen ger mig också lusten att knyta näven öppet och inte i fickan. Att man är beredd att ta samtalen. Vi vet vad som står på spel, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV