Energi

Glad midsommar med klassiska rätter på veganskt vis

Jenny Luks | Syres midsommarbuffé består av en blandning av hemlagat och färdigköpt, precis som ett klassiskt midsommarbord.

Älskar du sill och midsommar men vill äta växtbaserat? Det är inga problem. Numera finns en rad trevliga recept och även färdiga produkter för den som gillar smakerna från havet.

Nytt på marknaden är bland annat produkten Svill från Hällestadsvamp. Den består av svensk, ekologisk shitakesvamp inlagd i klassiska sillkryddor. Nytt i butiken är också Senapsgravad tofu från Fiskexporten i Varberg. Perfekt för den som saknar sill, men som inte är sugen på typiska köttsubstitut.
Om man å andra sidan just gillar köttsubstitut finns alltid klassiska Astrid och aporna som under åren satsat på produkter för den som verkligen saknar kött men vill äta veganskt. På Syres midsommarbord har vi blandat köttiga och oköttiga färdigprodukter med hemlagat. Precis så där som en midsommarbuffé brukar vara.

Potatissallad

5-7 potatisar
1 grönt äpple
2 dl äggfri majonnäs
2 dl vegansk crème fraîche
ca 1 dl fint skivad purjolök
örtsalt
vitpeppar
ett knippe dill
ev 1 krm liquid smoke

Skala och tärna potatisarna. Koka dem mjuka men med bibehållet tuggmotstånd. Skala och tärna äpplet. Rör ihop majonnäs, fraîche, purjolök och kryddor. Rör ner potatis och äpple. Vänd försiktigt runt. För lite extra karaktär: Tillsätt 1 krm liquid smoke. Används med försiktighet – den har en mycket kraftig smak.

Sillig aubergine

1 aubergine
salt
1 rödlök
1 morot
2-3 msk socker
½ tsk salt
½ dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
½ påse sillkryddor

Skär aubergine i filéstora bitar. Koka dessa i kraftigt saltat vatten tills de blir något sladdriga. Skala och skär löken och moroten i tunna skivor. Blanda socker, salt, vinäger, vatten och kryddor. Rör så att socker och salt löser sig. Slå lagen över auberginen och grönsakerna. Låt gärna stå över natten.

Två lite nyare produkter på marknaden som kan förenkla för den sillsugne midsommarfiraren: Svill och Senapsgravad tofu
Två lite nyare produkter på marknaden som kan förenkla för den sillsugne midsommarfiraren: Svill och Senapsgravad tofu.

Senapsportabello

3-4 portabellosvampar
1 dl av din favoritsenap
½ dl vinäger
½ dl olja
1 dl soja- eller havregrädde
1 dl vegansk crème fraîche
1 röd lök

Skiva svampen i 1 cm tjocka skivor och stek lätt i olja. Rör ihop senap, vinäger, olja, grädde och fraîche. Rör ner svampen och garnera med tunna rödlöksskivor. Tips: Har du bråttom? Rör ner svampen i en skål med färdig gravlaxsås!

Laxiga morötter

5 morötter
2 msk ättiksprit
½ dl strösocker
1 dl vatten
1 tsk rökt flingsalt eller 1-2 krm liquid smoke
vitpeppar
1 knippe dill

Sätt ugnen på 175°C. Skala morötterna och lägg dem på en plåt. Baka i ugnen i ca 30 min eller tills de börjar mjukna lite. Låt dem inte bli helt mjuka. Ta ut morötterna och låt svalna.

Skiva morötterna tunt på längden med hjälp av en mandolin eller potatisskalare. Rör samman ättikssprit, socker, vatten, rökt salt, valfri mängd peppar och dill i en skål. Vänd ner morötterna. Låt gärna stå och dra några timmar och häll gärna eventuell överflödig vätska vid servering. Dekorera med dillkvistar.

Less is more, brukar man säga
Less is more, brukar man säga. Det gäller verkligen midsommardesserten. Jordgubbar med vegansk grädde slår det mesta på efterrättsbordet.

Tångsås

2 dl vegansk kvarg
1 dl havregrädde
3 msk koncentrerad citronsaft
salt
peppar
1 burk svar tångkaviar
1 burk röd tångkaviar
ett par knippen dill
ev 1 noriark

Rör samman kvarg, havregrädde, citron, salt, peppar, tångkaviar och dill. Blötlägg ett noriark i cirka 1 minut. Häll av vattnet och klipp ner bladet till mindre bitar över såsen och rör om försiktigt.