Radar · Nyheter

Antalet donatorer fler – och färre

Jack Mikrut/Scanpix | Antalet organdonatorer har ökat rejält i södra Sverige – men har samtidigt gått ner i andra delar av landet.

Antalet organdonatorer har ökat rejält i södra Sverige – men har samtidigt gått ner i andra delar av landet. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

I sydöstra regionen (Kalmar, Östergötland och Jönköping) har antalet faktiska organdonatorer ökat med 56 procent jämfört med 2016, från 9 till 14. I södra regionen (Skåne, Kronoberg, Blekinge och södra Halland) är ökningen 38 procent – från 32 faktiska organdonatorer till 44.

I övriga landet har antalet donatorer per miljon invånare gått ner, utom Stockholm-Gotland där antalet ligger i princip still. Dessa regioner har Socialstyrelsen dock inte analyserat procentuellt utan myndigheten vill i stället fokusera på den positiva utveckling som sker i syd.

– Visst, det är några som går ner. Vi väljer att lyfta på det nationella planet att vi ser en positiv ökning och vad det kan tänkas bero på. Och det beror ju mycket på att de här i södra regionerna liksom ”hämtar upp”, säger Josefina Meyer, utredare på Socialstyrelsens nya enhet för donationer.

2017 blev 188 avlidna personer donatorer genom att ett eller flera organ togs tillvara och transplanterades. Det är det högsta antalet hittills.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV